Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2024

Maart 2024

Natuur om de hoek: Amelisweerd

meerkoet

Eind maart nodigt het lenteweer uit voor een wandeling in Amelisweerd. Je zou er vanuit huis zo naar toe kunnen wandelen. Ooit gedaan toen er een dik pak sneeuw lag. Maar 5 km lopen naar het beginpunt van de wandeling is toch net wat te veel van het goede. Een locatie op maximaal 5 km met de fiets er naar toe reken ik dan ook maar tot natuur om de hoek. We wandelen er regelmatig. Je kunt er veel verschillende wandelingen maken. Het jaagpad langs de Kromme Rijn is er altijd een vast onderdeel van.

Canadese gans

In het voorjaar laten de ganzen zich luidkeels horen. De Canadese ganzen gaan flink tegen elkaar te keer. Sommige ganzen hebben al jonkies, maar deze zijn nog op zoek naar een partner.

Canadese gans

Zal het wat worden tussen deze twee?

ijsvogeltje

Al aan het begin van de wandeling kan mijn dag al niet meer stuk. Een blauwe flits scheerde over het water. Aan de overkant van de Kromme Rijn streek het ijsvogeltje neer op een takje langs de oever.

meerkoeten

Meerkoeten zie je tijdens elke wandeling. In de winter leven ze in groepen vreedzaam bij elkaar. Maar in de lente vormen ze paartjes en dulden ze geen andere soortgenoten in hun territorium. Het begint met dreigen: de vleugels omhoog en de kop laag bij het water.

meerkoeten in gevecht

Maar al snel wordt het serieus. Dreigend komt een van de meerkoeten omhoog.

meerkoeten in gevecht

Het gaat er wild aan toe. De waterdruppels vliegen in het rond. Een derde komt er nog bij. Mogelijk het vrouwtje dat komt helpen.

meerkoeten in gevecht

Met hun poten delen ze klappen uit.

meerkoet

Als de indringer is afgedropen is de rust weergekeerd. Het paartje meerkoeten brengt de veren weer in goede orde.

waterhoentje

De treurwilg in het water voor Nieuw Amelisweerd is een echte blikvanger. Zeker in het voorjaar met het frisse, jonge groen. Pas toen ik thuis de foto beter bekeek zag ik het waterhoentje. De knalrode snavel trok de aandacht. Extra bonus. Op de Canadese Gans had ik bewust gewacht tot hij net achter het groen langs zwom.

blinde bij

Maar ook in de berm langs het jaagpad is er van alles te zien. Het ziet er geel van de paardebloemen. En op deze prachtige voorjaarsdag vliegen er veel insecten rond. De Blinde Bij heeft de gele paardebloem uitverkoren. De naam van dit insect is misleidend. Het is geen bij maar een zweefvlieg en hij is ook niet blind. Zijn uiterlijk doet wel denken aan een bij en op zijn ogen zitten haren. Mogelijk komt hij zo aan zijn naam.

knotwilg

Wandelingen in Amelisweerd kun je zo kort en zo lang maken als je wilt. Lopend vanaf de parkeerplaats bij Rhijnauwen kun je ter hoogte van Oud Amelisweerd en verderop bij Nieuw Amelisweerd over het bruggetje afslaan om het rondje aan de andere kant door het bos af te maken. Voor een lange wandeling loop je na Nieuw Amelisweerd door tot het viaduct van de A27 over de Kromme Rijn. Je komt dan langs een prachtige rij oude Knotwilgen. In de verweerde stammen groeien allerlei plantjes zoals hier het fluitekruid.

fluitekruid

Bermen vol fluitekruid horen voor mijn gevoel eigenlijk bij de maand mei. Maar alles bloeit tegenwoordig vroeger. Nu, eind maart zie je het eerste fluitekruid bloeien. Zijn naam dankt hij aan de holle stengel waar je een fluitje van kunt maken. Hij wordt ook wel Hollands Kant genoemd naar de fijne, kleine bloemetjes in het bloemenscherm.

Vroege Kers

Een andere boodschapper van de lente is de Vroege Kers. Hij laat al vroeg in het voorjaar zijn sierlijke bloemetjes zien.

bosannemoon

Aan de andere kant van de Kromme Rijn loop je door het bos van Nieuw Amelisweerd. Het bos is bekend om zijn stinzenpanten. De bloei begint met het sneeuwklokje. Eind maart is het de tijd van de Bosanemoon.

boslaan Amelisweerd

Het landgoed is eigendom van de gemeente Utrecht die het in 1919 kocht om er een villawijk te bouwen. Gelukkig is die er nooit gekomen. De gemeente gaf het een recreatieve bestemming in het belang van een sociale en gezonde leefomgeving voor de inwoners. Aan het eind van het boslaantje zie je het rood schemeren van het pannenkoekhuis dat in de jaren dertig is gebouwd. Huis Rhijnauwen kreeg in die tijd als bestemming jeugdherberg, tegenwoordig Stay Okay.

Terug naar Blog 2024