Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2022

November 2022

Paleispark 't Loo

 

Paleistuin 't Loo

De eerste helft van november is zonnig en warm. De beuken zijn nog nog niet kaal. Het blad dat nog aan de bomen zit kleurt goudgeel. Dat vraagt om een boswandeling. Ik koos voor een plek waar ik al lang naar toe wilde, maar het was er nog nooit van gekomen: Kroondomein 't Loo. Het is een uitgebreid gebied en in deze tijd van het jaar deels gesloten voor publiek. Het Paleispark bij paleis 't Loo is wel het hele jaar toegankelijk. De naam klinkt klein, maar het is een groot gebied met bos, hei, sprengen en historische bezienswaardigheden. Het blijkt er prachtig te zijn en dan heb ik alleen nog maar in het zuidoostelijk deel gewandeld.

paleispark 't Loo

Door het bos zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet van 2 tot 13,5 km. Het is handig om een plattegrond van het gebied bij je te hebben. Daar staan niet alleen de wandelroutes ingekleurd, maar er is ook aangegeven wat je onderweg ziet. Ik ben gestart bij de parkeerplaats Bosloo. Je hebt wel een geldig toegangsbewijs nodig.

hertenkamp

Om wild te spotten hoef je geen eindeloos geduld te hebben. Langs de Koningslaan is een hertenkamp. Succes gegarandeerd. Je kunt ook je geluk beproeven bij de wildobservatieplaats in de noordwestehoek van het park.

Paleispark 't Loo

paleispark 't Loo

paleispark 't Loo

paleispark 't Loo

Het Paleispark is vanaf de 17de eeuw aangelegd voor de Oranjes en hun gasten. In de loop der tijden is het uitgegroeid tot een gevarieerd bosgebied waar natuur en cultuur hand in hand gaan.

paleispark 't Loo

paleispark 't Loo

Van nature is het een droog gebied. Gegraven sprengen zorgen voor de watertoevoer naar de verschillende vijvers in het park en de paleistuin.

paleispark 't Loo

Willemstempel

Willemstempel

Onderweg kom je een uitkijkheuvel en historische gebouwtjes tegen zoals Willemstempel. De boshut staat op een kruispunt van 7 bospaden.

paleispark 't Loo

paleispark 't Loo

Tegenwoordig mag op veel plekken in het Paleispark de natuur weer zijn gang gaan. Dood hout is een ideale groeiplaats voor verschillende soorten paddestoelen.

paleis 't Loo

Paleistuin 't Loo

Paleis 't Loo is tegenwoordig een museum. Tot 1975 was het eigendom van de Oranjes. Het werd lang gebruikt als zomerresidentie. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben er gewoond. In die tijd was het park niet toegankelijk. Nu kan iedereen genieten van het Paleispark en een bezoek brengen aan het Paleis en de strak aangelegde Paleistuin. Het smaakt naar meer. Van het park heb ik het meest natuurlijke deel, het westen en het noorden, nog niet gezien. Ik ben benieuwd naar het Wilhelminadal, een smeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd.

Terug naar Blog 2022