Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2021

Maart 2021

Lente

 

groenling

Eind februari leek het wel lente. Nog geen week daarvoor stond Nederland op de schaatsen. Het mooie voorjaarsweer was echter van korte duur. Er volgde een maand met guur weer. Pas eind maart kwam het lentegevoel weer terug. De prunus (wilde pruim?) achter in de tuin stond in volle bloei. Met verrekijker en telelens bij de hand was het genieten van de vogels tussen de bloesem en de vlinders die om me heen fladderden.

pimpelmees

De pimpelmees liet zijn belletje horen. Voorjaar, tijd om een nestje te bouwen met een vriendinnetje.

koolmees

De koolmees is wat luidruchtiger. Zijn geluid lijkt wel op een fietspomp, maar er zit ook veel variatie in. In de winter bezoeken heel veel koolmeesjes mijn tuin om te snoepen van het vogelvoer. In aantal hebben ze de mussen vervangen. Vaak zie ik er wel zeven tegelijk; snel een zonnebloempit pakken om hem in de beschutting van de heg op te peuzelen.

vink

De vink laat de vinkenslag weer horen. Althans het mannetje. Het vrouwtje op de foto koestert zich lekker in het lentezonnetje.

groenling

Sinds ik de silo's vul met zwarte zonnebloempitten in plaats van gestreepte bezoeken veel groenlingen mijn tuin. Ze geven de voorkeur aan deze meer voedzame pitten. Het zijn pittige baasjes, dat straalt hun kop ook uit. De zang en roep is minder bekend dan die van de koolmees of vink. Als je de geluiden eenmaal herkend hoor je ze in de lente voortdurend boven in de bomen. Nu het broedseizoen aanbreekt zijn ze druk in de weer om een eigen territorium te veroveren.

staartmeesje

Staartmeesjes maken me altijd vrolijk. In groepjes zoeken ze de omgeving af naar voedsel. Je hoort ze al van verre aankomen. Bang zijn ze niet. Op nog geen meter afstand van mij bezochten ze de voedertafel; te dichtbij voor mijn 400mm telelens. Heel stil heb ik alleen maar zitten kijken en genieten. Later kreeg ik nog de kans om er eentje tussen de bloesem te fotograferen.

tjiftjaf

In het vroege voorjaar krijgt mijn tuin regelmatig een bezoek van de tjiftjaf. Hij lijkt heel erg op de fitis, maar is er iets eerder in het seizoen en zit vooral in de top van een boom of struik zijn eigen naam te roepen. Het is een bewegelijk vogeltje; geen moment zit hij stil.

citroenvlindergehakkelde aurelia

De citroenvlinder zie je als eerste rondfladderen als de temperatuur omhoog schiet. Ze profiteren van de maagdenpalm die nu volop bloeit. De gehakkelde aurelia warmt zich op in het lentezonnetje. Alleen al vanwege de naam is het een prachtige vlinder.

hommel lieveheersbeestjes

De hommel is een sociaal levende wilde bij. In de winter leeft alleen de koningin nog. Dankzij hun dichtbehaarde vachtje kunnen ze al vliegen bij lage temperaturen. Ze leven van nectar en stuifmeel. Het stuifmeel verzamelen ze in een klompje aan hun poten tot wel 60% van hun lichaamsgewicht. Ook de lieveheersbeestjes hebben het voorjaar in hun kop. Tijd om voor nageslacht te zorgen.

Blog februari 2021