Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2021

Februari 2021

Sneeuwstorm

 

eend in winterse omstandigheden

Acht dagen lang hadden we in Nederland een ouderwetse winter met sneeuwjacht, sneeuwduinen, ijspret op de grote plassen en temperaturen van -15 C°. Een paar dagen ervoor met temperaturen boven de tien leek de voorspelling nog een sprookje. Zaterdagmiddag begon het te sneeuwen en zondag bleef het sneeuwen. Geen grote vlokken, geen plaksneeuw. Het was echt jachtsneeuw met een harde, koude oostenwind. Sneeuwduinen blokkeerden sommige snelwegen. Aanlokkelijk zag het er niet uit voor een wandeling, maar op de bank blijven zitten was geen optie.

Kooikerspark Houten

In Houten kun je zo van huis uit een wandeling maken in het groen, dankzij het ontwerp 'het groen omarmd'. Dwars door Houten Noord is een groenzone aangelegd langs een oude waterloop. Zijvertakkingen van de Geersloot verbinden de wijken met elkaar. De waterpartijen en beplanting met inheemse bomen en struiken geven je het idee dat je midden in de natuur loopt. Ideaal dus voor een winterse wandeling dicht bij huis, nu niet in het groen maar in een witte wereld.

vinkjes in de sneeuw vinkjes in de sneeuw

Vogels hebben niet de keus tussen buiten of binnen. Ook in deze sneeuwstorm moeten ze eten om te overleven. De vinkjes doen zich te goed aan de zaadjes van de wilde planten van afgelopen zomer. Op steeds meer plekken in Houten zijn grasstroken ingezaaid met wilde planten. Daar profiteren niet alleen de vlinders en de bijtjes van, maar ook de vogels in de winter. Het is dan wel zaak om de uitgebloeide bloemen te laten staan.

meerkoet kuifeend kokmeeuw

Deze winterse omstandigheden zijn nieuw voor de vogels. De meerkoet en de kuifeend kunnen, dankzij de harde wind, onder deze ijzige omstandigheden nog zwemmen in het open water. De kokmeeuw was zich al aan het voorbereiden op de lente. Zijn kop heeft al bijna helemaal de zwarte kleur van zijn voorjaarskleed. Het is nauwelijks te geloven dat de plassen en sloten over een paar dagen het domein zijn van de schaatsers.

ijsvorming

Net als bij de rivieren staat het water van de Kooikersplas ook hoog. De elzen staan met hun voeten in het water. Sneeuw en ijs vormen onder aan de stammetjes mooie structuren.

katjes van de hazelaar in de sneeuwstorm

Katjes van de hazelaarmannelijke en vrouwelijke katjes van de hazelaar

Langs de Geersloot staan veel hazelaars. Het zijn echte vroegbloeiers. Al aan het eind van de zomer verschijnen de katjes. Het zijn eerst nog vrij korte, roodbruine katjes met een dichte structuur. In januari, als het niet te koud is, groeien ze uit tot lange, gele sliertjes vol stuifmeel. De gele kleur komt van het stuifmeel dat door de wind wordt verspreid. Op de foto links kun je mooi de groeistadia zien. Hazelaars zijn eenhuizig. Aan dezelfde stuik zitten zowel de mannelijke, als de vrouwelijke katjes. De vrouwelijke katjes vallen niet zo op. Het zijn kleine, rode knopjes in de oksel van waar straks het blad komt. Op de rechterfoto zie je zo'n vrouwelijk katje.

Blog februari 2021