In de maanden mei en juni toont fotograaf Marijke van Eijkeren bij Bouwman Boeken in De Bilt de foto's die zij maakte voor haar recent verschenen boek Kromme Rijn: het landschap. Op 12 mei zal zij in Bouwman Cultuur Café vertellen over de totstandkoming van dit boek en over de historie, het cultureel erfgoed en de gevarieerde natuur van dit unieke gebied ten zuidoosten van Utrecht.

De Kromme Rijn is een onbedijkte rivier die van Wijk bij Duurstede naar Utrecht stroomt. Sinds de afdamming in 1122 ligt de loop min of meer vast. Daarvoor had het water van de Rijn vrij spel. Niet gehinderd door dijken en sluizen koos het water uit de bergen van Midden Europa de weg van de minste weerstand naar de Noordzee door het vlakke Nederland. De rivier nam daarbij ook grind, zand en klei mee. Bij overstromingen bleef het grove materiaal vlak bij de rivier liggen en vormde een natuurlijke dijk, een oeverwal. Regelmatig brak de rivier door de wal en verlegde zijn loop. Dit dynamische proces heeft het Kromme Rijnlandschap gevormd en is nog altijd zichtbaar voor wie het landschap kan lezen. Marijke van Eijkeren publiceerde een fotoboek over de Kromme Rijn met korte achtergrondinformatie en de mogelijkheid het gebied te voet of op de fiets te ontdekken.

Expositie

De expositie is in de maanden mei en juni te bezichtigen tijdens openingstijden van de winkel. Aan de expositie is een prijsvraag verbonden. Kom naar Bouwman Boeken en zoek het antwoord op de vraag: wat is de naam van de molen op de foto met drie bomen op de voorgrond? Stuur het goede antwoord naar Marijke van Eijkeren. Onder de juiste inzendingen wordt een afdruk van de foto op fine art papier verloot.

Lezing

Op vrijdag 12 mei verzorgt Marijke van Eijkeren een lezing over haar werk: Locatie Bouwman Boeken, Hessenweg 168 De Bilt Aanvang 20.00 uur (deur open vanaf 19.30 uur), entree: € 5,- (incl. consumptie). Graag vooraf aanmelden via BouwmanBoeken of 030-2200112

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming