Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2020

Juni

Bloemen en bijtjes in Nieuw Wulven

Juni is de overgang van lente naar zomer. De coronamaatregelen zijn nog steeds van kracht, maar de natuur om de hoek verveelt nooit. Vogels spotten wordt steeds lastiger met het dichte bladerdek. Het hoog opgeschoten riet belemmert het zicht op de slootjes. Mijn aandacht gaat nu uit naar de bloemen en de bijtjes in Nieuw Wulven. Die zijn er in juni volop te zien. En de eind juni platgemaaide bermen verleiden je om met andere ogen om je heen te kijken.

hommel op korenbloem bijtje in hondsroos

Aan de rand van Nieuw Wulven heeft boerderij Nieuw Slagmaat weer brede bloemrijke akkerranden ingezaaid. Aan het begin van de lente ogen ze kaal, maar nu staan er veel verschillende soorten bloemen die insecten aantrekken. Als je het Slagmaatpad loopt, kom je er langs. Een aanrader om op vrijdag of zaterdag met kinderen het kidsrondje te lopen vanaf de boerderij. De hondsroos staat ook volop in bloei. Je komt hem op verschillende plekken tegen in Nieuw Wulven.

ooievaar met jong op nest

De vogels zijn in juli druk met hun kroost. De ooievaar op het ooievaarsnest aan de rand van de Biezenvelden heeft met succes de eieren uitgebroed. Vanaf het pad heb je er met een verrekijker mooi zicht op. Je komt hem ook elders in het bos tegen op zoek naar voedsel.

wilde eend met jonkies

De natuurvriendelijke oever van de Zijlgraaf die de Grens tussen Houten en Bunnik markeert is na de kaalslag van afgelopen jaar weer dicht begroeid met oeverplanten. Watervogels kunnen hier veilig nestelen en vinden er een plek om met hun jongen ongestoord te overnachten. Wilde eenden zijn langslapers. De zon is al lang op. Na uitgebreid de veren te hebben gepoetst gaat moedereend samen met haar jonkies op pad.

In juni bloeien er veel gele composieten. De bloem bestaat uit vele kleine bloemetjes; lintbloemen. Het is lastig om de juiste naam aan het bloemetje te plakken. Maar mooi zijn ze toch wel. Dit is waarschijnlijk akkerkool of is het toch streepzaad?

witje op gele composiet zweefvlieg op muizenoor zweefvlieg op melkdistel

Witjes zijn ook al zo lastig om op naam te brengen. Zit hier een klein koolwitje of een geaderd witje? Op het muizenoortje zit een zweefvlieg, net als op de melkdistel. Zweefvliegen lijken met hun zwart-gele uiterlijk op bijen of wespen. Maar ze zijn absoluut ongevaarlijk. Ze steken niet. Ze hebben slechts 1 paar vleugels. Daardoor zijn ze heel wendbaar. Er zijn wel 350 soorten. Ik houd het dus maar op zweefvlieg. Het zijn nuttige insecten. Het zijn niet alleen goede bestuivers, maar de larven zijn ook een natuurlijke vijand van luizen. De zweefvlieg legt haar eitjes vlak bij een luizenkolonie.

gele morgenster gele morgenster

Een prachtige composiet is de gele morgenster. Hij heet zo omdat het bloemhoofdje zich 's morgens opent en tegen de middag weer sluit. Dat gebeurt alleen bij zonnig en droog weer. Misschien is dat de reden dat ik hem pas vorig jaar heb ontdekt. De plant viel toen ook op omdat hij een prachtig grote pluizenbol had. Ook die sluit zich als de zon het laat afweten. De grasachtige bladeren zijn kenmerkend voor de gele morgenster.

bloeiend distelveld

Een andere plantensoort die in deze tijd van het jaar uitbundig bloeit in Nieuw Wulven is de distel. Ook daar heb je veel soorten van. Met behulp van de determinatiefilmpjes op floravannederland.nl kun je ze redelijk goed op naam brengen. De kruldistel op deze foto lijkt erg op de kale jonker. Maar het omwindsel van de paarse buisbloemen is stekelig. Distels wil je misschien liever niet in je tuin hebben, maar hommeltjes zijn er dol op zoals deze steenhommel. Ook puttertjes heten niet voor niets ook wel distelvinkje. In Nieuw Wulven zwermen ze in gezellig kwetterende groepjes over de ruige velden waar deze distel het goed op doet.

speerdistel akkerdistel

De speerdistel heeft prachtige grote bloemen. Die zitten meestal in hun eentje bovenaan de stengel en niet in groepjes zoals bij de kruldistel en kale jonker wel het geval is. Het is een distel die zijn naam eer aan doet; hij is erg stekelig. Bij de akkerdistel zitten de bloemhoofdjes net als bij de kruldistel en kale jonker in kleine groepjes bij elkaar. Het omwindsel is net als bij de kale jonker niet stekelig. De bloemen hebben ook een lichtere kleur paars. De plant houdt van omgewoelde aarde en doet het daarom goed op akkers. De boer is daar niet blij mee.

Eind juni is het wat later op de ochtend erg warm op het brede graspad aan de rand van Nieuw Wulven. De berm is tot vlak aan de bosrand plat gemaaid. Het ziet er wat troosteloos uit. De hitte op het open pad en het korte gras nodigen uit om de bosrand op te zoeken. Anders kom ik daar nooit vlak langs. Mijn blik valt op de prachtige stillevens tussen de dicht op elkaar staande boomstammetjes van het nog jonge bos.

brandnetels

Hoe mooi zijn dan de brandnetels waar net het licht op valt. Net als distels een plant die je liever niet in je tuin hebt, maar het is wel de waardplant van dagpauwoog, atalanta, landkaartje, kleine vos, distelvlinder en gehakkelde aurelia. De vlinders leggen er hun eitjes en de rupsen eten hun buikje vol van de bladeren.

Als de bermen niet zo plat gemaaid waren en de zon niet zo fel had geschenen had ik nooit deze ooievaarsbek ontdekt tussen de bomen. Is het een wilde of cultivar overgewaaid uit een tuin? Je verwacht hem hier niet.

In Nieuw Wulven zie je steeds meer olifantenpaadjes. Wandelaars zoeken graag hun eigen weg. Maar het is niet goed voor de rust in de natuur en ze gaan vaak door kwetsbaar gebied. Sinds kort heeft Staatsbosbeheer daarom op sommige plekken bordjes geplaatst om aan te geven dat deze gebieden niet toegankelijk zijn. Vanaf de paden valt er genoeg te genieten als je er maar oog voor hebt. Zo loop je gemakkelijk voorbij aan dit kleine plasje, helemaal nu het riet zo hoog staat.