Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2019

Natuur ligt om de hoek

De laatste dagen van 2019. Echt winter is het nog niet geweest, maar deze morgen lijkt het er even op. Op weg naar de Dikke Boom om boodschappen te doen kan ik het niet laten om even linksaf te slaan: het tunneltje onder de Rondweg door naar de Binnenweg. Weer thuis de vogeltjes verwend met lekker voer en het gefladder in beeld gebracht. Natuur ligt om de hoek.

zilverpopulier

Nog voor de zon opkomt op pad om voor de drukte de boodschappen in huis te hebben. De zilverpopulier aan het eind van het achterom steekt prachtig af tegen de winterse lucht richting Noord-West. Dit moet ik even vastleggen. Let rond zonsopkomst vooral ook even op de lucht achter je. Ook daar zie je het ochtendgloren.

De kale winterse begroeiing met bruin geworden herfstblaadjes leeft helemaal op van een nachtje vorst. De rijp maakt er een sprookje van.

De lucht is helder en het belooft een prachtige zonsopgang te worden. Daar wil ik wel even van genieten en ik weet een mooie plek daarvoor. Ik hoef er maar even voor van mijn route af te wijken. Ik ben er net op tijd. Vanaf de Binnenweg zie ik links van boerderij Hennesprong de zon boven de horizon verschijnen. Al in de Middeleeuwen hebben mensen hier de zon zien opkomen. Er stond toen een omgrachte boerderij. De huidige boerderij werd rond 1750 gebouwd.

Langzaam maar zeker klimt de zon tot boven de horizon. Een prachtige oranje bol waar je dankzij de sluierbewolking nog even tegenin kan kijken. Een mooi begin van de ochtend.

De achtertuin ligt in de winter in de schaduw. Het duurt lang voordat de temperatuur boven de 0 komt. Bij thuiskomst nog even tijd dus voor een paar winterse plaatjes. Dankzij de zachte winter bloeit er nog steeds maagdenpalm. Het is een dankbaar plantje in de tuin. De blaadjes blijven groen, er is bijna het jaar rond wel een bloempje aan te zien en de bodem blijft mooi bedekt. Een enkel blad van de hortensia is nog in herfsttooi. De kaardebol, ooit achter in de tuin in het vogelbosje geplant, komt spontaan overal in de tuin op. Helaas hebben de distelvinkjes ze nog niet ontdekt. Een vrolijke winterbloeier is de winterjasmijn met z'n gele bloempjes.

nationale tuinvogeltelling

Eind januari is weer de Nationale tuinvogeltelling. Het is altijd een vrolijk gezicht om vanuit je warme huiskamer de vogeltjes in je tuin af en aan te zien vliegen. Twee hoge palen met verschillende soorten voer trekken veel soorten aan. Dat bos Nieuw Wulven pal achter mijn tuin ligt helpt daar natuurlijk wel aan mee. Er zijn dit jaar opvallend veel koolmezen en ook enkele pimpelmeesjes zijn vaste gasten. Ze lijken de plek ingenomen te hebben van de mussen. Mensen lijken ze gewend te zijn en ook mijn grote lens schrikt niet af als ik me een beetje verdekt opstel. De andere soorten die ik van achter het raam bijna dagelijks zie blijken schuwer: het vrolijke groepje staartmezen, de brutale groenlingen, de merel, het roodborstje, het heggemusje, het paartje tortelduiven... Maar wie ik vaker hoor dan zie fladdert nu vlak voor me langs om in de dichte struiken te verdwijnen: een winterkoninkje. Niet gekiekt, wel genoten.

vink

Met alleen voederplaatsen in je tuin ben je er nog niet. Vogels hebben ook begroeiing nodig om zich te verschuilen. De kale takken van de struiken doen niet alleen dienst als vlucht- en uitkijkplaats, maar ook om het zaadje uit de zonnebloempitten te voorschijn te peuteren. Van een krenteboompje heb je het hele jaar plezier. In het voorjaar bloeit hij prachtig, al in de zomer snoepen de merels van de bessen en in de herfst kleuren de blaadjes prachtig rood.

De voedersilo met vooral veel zonnenbloempitten is vaak met een dag al leeg. Veel verschillende soorten vogels eten er van. Vooral de mezen zijn er gek op. Ze wisselen het af met het korfje met pinda's en de vetbolletjes. Die zitten dit jaar voor het eerst in een houder zodat ik geen bolletjes in een netje meer hoef te kopen. Beter voor het milieu en wel zo leuk.

Mezen en musjes geven de voorkeur aan het voer in de bakjes en ook de tortelduifjes zitten er regelmatig gezellig samen op. De fazant komt elke dag even overgevlogen van de overkant om het gemorste zaad op de grond te verorberen. De merel en het roodborstje pikken er wat van mee, maar speuren vooral tussen de bodembedekkers en herfstblaadjes naar lekkere beestjes. Bij de Vlaamse gaaien zijn de ongepelde pinda's in een netje favoriet. Binnen de kortste keren hebben ze het netje leeggeplunderd om de pinda's te verstoppen als voorraad voor de echte winter.

Vinken scharrelen niet alleen graag op de grond, ze kunnen ook lang op een tak zitten. In alle rust laten ze het rusteloze gedoe van de meesjes langs zich heen gaan. Net als ik bekijkt hij van afstand het komen en gaan van de bezoekers aan de tuin; ik meestal van achter het keukenraam met verrekijker bij de hand. Ik zou een vogelkijkhut kunnen bouwen in mijn tuin, maar er verschijnen al zoveel mooie vogelfoto's op social media. Gewoon genieten van de natuur om de hoek is ook heel fijn.

nationale tuinvogeltelling