Blog 2017

(Stuur een mailtje als je mijn blog wilt volgen of erop wilt reageren.)

ooievaar

December

Cultureel erfgoed in Houten-Vinex

Houtensewetering

Meer foto's

Tussen het bedrijfsterrein De Meerpaal en de rondweg van Houten ligt de Houtensewetering. Ooit was dit de achterkade van de Schalkwijkse ontginning Vuylcop. De wetering is in 1230 gegraven om het water af te voeren van de Houtense en Gooyer stroomrug. Van het zand werd langs de wetering een kade opgeworpen die toegang gaf tot de boerderijen. Tot de komst van het Amsterdam-Rijnkanaal liepen de lange smalle kavels achter de boerderijen door tot aan de Schalkwijksewetering. De bouw van Houten-Zuid en het bedrijfsterrein maakte definitief een eind aan de boerenbedrijven. De historische boerderijen langs de wetering zijn grotendeels gemeentelijke monumenten. Hoewel de gebouwen daardoor zijn behouden is de context waarin ze stonden grotendeels verloren gegaan. De openheid naar het land achter de boerderij is verdwenen; de middeleeuwse ontginningsstructuur grotendeels doorbroken. Waar vroeger de koeien graasden, staan nu huizen en bedrijfspanden.

November

Langs wetering

Buurmalsen

Meer foto's

De Lek vormt al eeuwen de grens tussen de provincie Utrecht en Gelderland. Vanuit Houten kom je er met de fiets alleen via een veerpont. Op deze mooie zonnige novemberdag toch maar eens bij Culemborg overgestoken riching Buurmalsen. Het landschap Langs de Lek is gevormd door de rivieren die hier eeuwenlang onbedijkt hun eigen weg zochten. De bedding verplaatste zich voortdurend. Het water nam sediment uit de bergen van midden Europa mee. Bij overstromingen werd het grove materiaal langs de oevers afgezet en verderweg de fijne kleideeltjes. Zo ontstonden de hogere stroomruggen en lage komgronden. Langs de rivier, op de hogere gronden, wonen al heel lang mensen. Die grond werd het eerste in cultuur gebracht. De komgronden waren lang een wildernis. Naarmate er meer behoefte was aan landbouwgrond werden de natte lage gronden vanaf de oeverwal ontgonnen en zo verder het gebied in. In Schalkwijk werd de Schalkwijksewetering gegraven om het water af te voeren. Indien mogelijk werden bestaande waterwegen als ontginningsas genomen zoals bij Culemborg waar kavels werden uitgezet vanaf het riviertje de Meer.

Oktober

Herfst in Nieuw Wulven

paardenbijter

Meer foto's

Een wandeling door Nieuw Wulven is in elk jaargetijde genieten. Maar na de lente is de herfst misschien wel het mooiste jaargetijde. Nog geen tien jaar geleden is Nieuw Wulven aangelegd als ROdS dat omschreven werd als natuur op fietsafstand van de stad. Het was onderdeel van plan Herinrichting Groenraven-Oost: een plan dat nog steeds actueel is met een goede balans tussen mens en natuur en met recreatieterreinen voor verschillende doelgroepen met elkaar verbonden door fiets- en wandelpaden. Het nieuw aan te leggen bos Nieuw Wulven was een natuurontwikkelingsgebied bedoeld voor extensieve recreatie waar mens en natuur samengaan. En dat is gelukt. In korte tijd is Nieuw Wulven een gebied geworden met een rijke flora en fauna waar heel veel liefhebbers van groen, rust en natuur recreatief of op weg naar hun werk van genieten. Kinderen leren er spelenderwijs van alles over de natuur. Dit prachtige stukje nieuwe natuur wordt nu bedreigd door de aanleg van een toegangsweg, parkeerplaatsen, een horeca annex vergaderlocatie, trekkershutten en een hindernisbaan. Het is pure kapitaalsvernietiging en een aanslag op natuur en milieu. Hopelijk valt het tij nog te keren.

September

West Zeeuws-Vlaanderen: Flora en fauna van de kuststreek

Rozenbottel

Meer foto's

In september dragen veel struiken al vruchten, maar er bloeit ook nog veel. Het is wonderlijk hoe in het kale zand waar regelmatig de zee overheen spoelt planten groeien. Deze flora is typisch voor de schorren en duinen. Bloemen als smeerwortel kun je overal in Nederland wel vinden maar blijven mooi. Als je goed kijkt zie je veel soorten beestjes die profiteren van de flora. Soms is het alleen een spoor in het blad, een spinseldraadje of een opvallende warrige bol om de tak van de hondsroos. Die laatste is een slaapappelgal van een galwesp. De wesp legt eitjes in de steel van de roos en laat er een stof achter die de woekering veroorzaakt. Ooit dachten mensen dat je beter sliep als je zo'n bolletje onder je kussen stopte. Om de boomkikker te vinden moet je weten waar je moet zoeken. Ze zijn erg klein en zitten op de blaadjes van bramenstruiken langs de wallen van Retranchement. Het beestje hier loert op een vette vlieg.

Augustus

De Kust van Zeeuws-Vlaanderen

ochtendgloren

Meer foto's

Niets ontspant meer dan een wandeling langs de zee. Of je nu voor de zoveelste keer vanaf Nieuwvliet-bad naar Cadzand of naar Breskens loopt, het verveelt nooit. De zee, de wolken, het geluid van de branding en het licht zijn nooit hetzelfde. Het is elke keer weer een verrassing hoe de zee er uitziet als je 's morgens voor zonsopkomst de strandopgang oploopt. 's Morgens en 's avonds is het licht het mooiste, maar midden op de dag valt er ook veel te genieten. Niets mooier dan een dreigende onweerslucht die je vanaf de verte ziet aankomen om vervolgens vanachter het raam van de Strandganger de bui te zien losbarsten.

Juli

Het jufferpad

het jufferpad

Meer foto's

Afgelopen mei werd het honderdste klompenpad geopend: het Jufferpad op de grens van Utrecht en de Gelderse vallei. Je loopt door de historie van de Grebbenlinie en een afwisselend landschap langs landgoederen en landerijen. Vanaf Fort aan de Buursteeg loopt het pad naar kasteel Renswoude. Hier kun je kiezen voor de kortere route langs het Grand Canal. De wandeling rond kasteel Renswoude en langs het als zichtlijn gegraven kanaal gaat door een prachtig stukje natuur. De keuze om het klompenpad met de klok mee te lopen, bleek een goede. Na een lange wandeling op een warme dag is de verleiding anders groot om het stukje aan de andere kant van het spoor te laten vallen. Dan mis je het pas ontwikkelde blauwgrasweiland bij het beschermede natuurmonument Meeuwenkampje. Lopend langs de sloot kun je mooi zien dat aan deze kant het weiland een stuk lager ligt. De fosfaatrijke laag is hier afgeplagd en het weiland is natter. Nu al , na een jaar, zie je hier een rijkdom aan flora en fauna. In juli wemelt het van de vlinders en juffers en snap je dat dit pad niet alleen genoemd is naar de Linie van Juffrouw Wijk waar je verderop langs loopt. Dicky's Theeschenkerij blijkt op zaterdag gesloten, maar ik werd gastvrij ontvangen bij Pauline-van de Pol. Zij maakt prachtige keramische beelden en deed op deze dag mee aan de KunstRoute Renswoude. Aan het eind van het Grand Canal wandel je terug naar Fort aan de Buursteeg over het Slapersdijkje. Deze dijk is in 1652 aangelegd om te voorkomen dat bij een dijkdoorbraak van de Rijndijk het water de Gelderse vallei in zou stromen.

 

Juni

Kersenplukdag bij Nieuw Slagmaat

Meer foto's

In juni begint het fruitseizoen met de kersen. Overal in de regio zijn ze te koop in stalletjes langs de weg en in landwinkels. Er zijn ook veel activiteiten rond het thema 'kers'. Bij boerderij Nieuw Slagmaat aan de Marsdijk kon je zelf kersen plukken. Het concept is heel simpel. Je koopt een leeg bakje en vult dat zelf in de boomgaard. Bij de boomgaard geeft Huub uitleg over de wijze van plukken. Na het plukken valt er nog van alles te beleven op de boerderij. De jonge, speelse katjes op het erf zijn favoriet bij de kinderen. Een van de katjes lag lekker te slapen in de waterbaan. Dat er water doorheen begon te stromen had het katje pas heel laat in de gaten. Maar ook de schapen met de lammetjes naast de kersenbongerd zijn een trekpleister: aaien en voelen hoe zacht de vacht is. Of op de tractor rijden, zelf de koe melken… En tot slot even op het terras genieten van de lekkere appeltaart door cliënten van Reinaerde gebakken met appels uit de boomgaard van Nieuw Slagmaat.

 

Langs de Kromme Rijn

Kromme Rijn

Meer foto's

Langs de Kromme Rijn kun je vanaf Wijk bij Duurstede tot in Utrecht een wandeling van 29 km maken die grotendeels over het jaagpad langs de rivier gaat. Dat is een pittig eindje lopen. Maar je kunt het hele traject ook in etappes verdelen en er rondwandelingen van maken: langs de overkant of dezelfde weg weer terug naar het beginpunt. Een mooi startpunt voor een wandeling langs de Kromme Rijn is restaurant Vroeg. De boerderij stond er al in 1599 en was tot 1735 een herberg. Kijk voor een uitgebreidere beschrijving van de wandeling op mijn fotoblog voor Local2Local.

Mei

Lente in de Kromme Rijnstreek

Meer foto's

In de maand mei gaat het heel hard in de natuur. Er is zoveel te zien en te beleven dat je wel op tig plaatsen tegelijk wilt zijn. De lanen vol fluitekruid en de bomen met het frisse groen blad nodigen uit tot het maken van heel veel foto's. Zonde om binnen achter de pc te zitten om al die foto's te verwerken. Een kleine impressie van enkele natuurgebieden die ik afgelopen maand heb bezocht: Landgoed Nienhove bij Bunnik, Een boottocht met de Krommerijnder over de Kromme Rijn, een rondje Houten – Werkhoven, een bezoek aan Rozenbotteltuin De Put bij Wijk bij Duurstede, het Cotlandenpad bij Amerongen, dauwtrappen tussen Bunnik en Houten, langs de Kromme Rijn en bos Nieuw Wulven bij Houten.

Dauwtrappen op Fort Rijnauwen

Kromme Rijn

meer foto's

Donderdag 25 mei was de perfecte ochtend voor het traditionele dauwtrappen op Hemelvaartsdag. Over het landschap van de Kromme Rijn hing een mysterieuze nevel over het landschap. De fietstocht op het vroege uurtje naar Fort bij Rijnauwen was al een feest. Om stipt zes uur ging het hek van het anders ontoegankelijke fort open en gingen we met de boswachter op pad. Fort bij Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort maakt onderdeel uit van de tweede fortengordel die ten oosten van Utrecht werd aangelegd. Die was nodig vanwege de nieuwe ontwikkelingen op wapengebied. Alles tevergeefs: het fort werd juist door de vijand als wapenopslag en gevangenis gebruikt. Op het grote binnenterrein, waar nu zeldzame planten als orchideeën bloeien, werden verzetsstrijders geëxecuteerd. Het oorlogsmonument herinnert eraan. Elk jaar op 4 mei luidt de grote klok van het fort tijdens de dodenherdenking. Het fort is nu het domein van de ree, de das, de vos en de vleermuis. Met de boswachter struinen we door de prachtige natuur en komen op plekken waar je bij een gewone rondleiding nooit komt. Hij wijst ons op de sporen van reeën en dassen en op de kracht van de natuur. Boomwortels drukken de metersdikke muren gewoon stuk.

April

Kersenbloesem

Meer foto's

Tussen Cothen en Wijk bij Duurstede is het een en al boomgaard, zover je kunt zien. In de maanden april en mei is het de ideale plek voor een bloesemtocht. De landwinkel en schenkerij de Kersenhut van Theo & Martine Vernooy aan de Groenewoudseweg 18 mag je dan beslist niet missen. De Kersenhut heeft zijn naam te danken aan de enorm grote kersenboomgaard met zowel hoogstam- als laagstamkersen. In de boomgaard, waar je tijdens openingsuren vrij kunt ronddwalen, is de lente echt losgebarsten. Een bezoek aan de Kersenhut is een echte belevenis. In de kersenboomgaard van is een wandeling uitgezet. Informatieborden op de route vertellen je alles over de teelt van kersen. Er is ook een Kersenmuseum. Het is een interactief museum dat het verhaal vertelt van de kersenteelt vroeger en nu.

Weidegang

De koeien gaan naar buiten

weidegang

Meer foto's

Koeien in de wei. Het hoort bij het Hollandse landschap. En gelukkig voor mens en dier zijn er nog veel boeren waar de koeien in de lente naar buiten gaan. Maandag 3 april was het weer zover. Bij boerderij en kaasmakerij De Brienenshof in Cothen gaan de staldeuren weer open. In de winter staan de koeien op stal, maar zo gauw het weer het toelaat en het gras hoog genoeg staat mogen ze weer naar buiten. Ze stormen naar buiten, want in de wei is het toch wel een stuk aantrekkelijker dan binnen. De staarten zwiepen van plezier door de lucht. Ze kunnen weer lekker gras grazen, zoals ze dat van nature gewend zijn. Buiten, in het weiland hebben ze ook minder last van klauw- en pootproblemen en uierontstekingen. De weidegang is ook goed voor de natuur. In een weiland dat door de koeien wordt begraast staan meer wilde planten en kruiden. Die trekken insecten aan en dus voedsel voor de vogels.

Molen Oog int Zeil in Cothen

Oog int Zeil

Meer foto's

Midden in Cothen staat de molen Oog int zeil. Het is niet toevallig dat een korenmolen vaak midden in de bebouwing te vinden is. Daar werd het graan gemalen tot meel voor het dagelijkse brood. Om toch voldoende wind te vangen zijn dit soort molens vaak van het type stellingmolen. Zo kan de molenaar via de stelling bij de wieken om de molen bedrijfsklaar te maken. Op een vroege ochtend in maart trof ik het dat de molenaar, Joop Boekweit, het een mooie dag vond om graan te malen. Voor dat het zover is moet er heel wat gebeuren. De molenaar zet de wieken op de wind en zet afhankelijk van de wind de zeilen erop. Dan kan er op de wind op een ambachtelijke wijze graan worden gemalen. Dat is nog een kunst apart. Ik kreeg er een schitterende rondleiding over tot bovenin de kap van de molen. Het verhaal kun je lezen in de twee blogs (Molen Oog int Zeil en Binnen in de molen) op mijn facebookpagina.

Maart

Tussen Veluwe en IJsselvallei

Molen de Vlijt

meer foto's

In het Noordelijke puntje van Gelderland, tussen de Veluwe en de IJsselvallei ligt Wapenveld. Het is een ideale locatie voor een fietstocht of wandeling door de verschillende landschappen van Nederland: bos, hei, stuwwal, landgoed en rivierengebied. De klompjes wijzen je de weg voor een van de drie klompenpaden. Het Vosbergenpad gaat langs het Apeldoornskanaal naar landgoed Vosbergen. Het kasteel stamt uit de 15de eeuw. Langs beekjes met helder stromend water loop je via Heerde naar de Tonnenberg. Dit is een heidegebied op een dekzandrug die in de ijstijd werd gevormd. Het pad loopt verder naar het Zwolse Bos. Vanuit dit bos kwam vanaf 1892 tot eind jaren veertig het schone drinkwater voor de Zwollenaren. De wandeling gaat deels langs en deels door de verdiepte sleuf die het water naar het pompstation leidde. Molen De Vlijt in Wapenveld ligt langs de Paddenroute. Voor een langere tocht langs de IJssel kies je een fietsknooppuntenroute of stel je die zelf samen.

Mistige lenteochtend

meer foto's

Een prachtige lentedag in maart begint vaak met ochtendnevel. Het vroege tijdstip is perfect voor sfeervolle foto's. Tijdens de fietstocht naar Werkhoven op weg naar molen Rijn en Weert verschijnt de zon als een oranje bol aan de horizon. De molen is genoemd naar de rivier de Kromme Rijn en het kasteel Beverweerd. Het is een stellingmolen die sinds 1993 weer werkt op windenergie en graan tot natuurzuiver meel maalt. Hemelsbreed ligt de Molen Rijn en Weert niet ver van kasteel Beverweerd. Aan het begin van de vorige eeuw liep er nog een zandpad vanaf de molen naar de Beverweertseweg; nu een doodlopende weg waar je heerlijk rustig kunt wandelen. Vanaf de molen neem je rechts de Werkhovens weg, bij boerderij Kleine Sonsbeek links de Otselaan, bij de bushalte onder de N229 door naar de Beverweertseweg, aan het eind links de Molenhoeflaan, einde weg links parallelweg N229 en via een fietstunnel terug naar de molen.

Februari

Rondje Lek

Korenmolen De Hoop

Meer foto's

Nog even, en je kunt bij een fietstocht rondje Lekdijk genieten van de bloesem van de boomgaarden op de oeverwallen in de Betuwe en het eiland van Schalkwijk: fietsknooppunten 33-42-43-96-54-52-42-33. Als je van een pittige wandeling houdt, 18 km, kun je de route ook lopen. Het veer tussen het eiland van Schalkwijk en Culemborg vaart op deze plek al zeker sinds het begin van de 17de eeuw. Het is een gierpont. Kabels trekken het veer naar de overkant, daarbij gebruikmakend van de kracht van het stromende water. Het veerhuis aan de Schalkwijkse kant staat er sinds het begin van de 15de eeuw. Culemborg ligt op een oeverwal aan de monding van het riviertje de Meer dat hier samen kwam met de Lek. Op 6 december 1318, Sint-Nicolaasdag, kreeg Culemborg stadsrechten en daarmee ook stadsmuren en een gracht. In het oude deel van Culemborg staat korenmolen De Hoop. Het is een stellingmolen. De wieken staken boven de huizen uit zodat ze optimaal konden profiteren van de wind. Omdat de molenaar wel bij de wieken moest kunnen werd er rondom een stelling aangebracht. Buiten de stadsmuren staat korenmolen Johanna van het type grondzeiler. In die tijd was het hier nog open gebied en had de wind vrij spel.

Sneeuwwandeling in Nieuw Wulven

Meer foto's

Tussen Houten en Fort Vechten ligt het jonge bos Nieuw Wulven. Het gebied is niet groot, maar wel gevarieerd en door de slimme aanleg kun je er uren ronddwalen. Elk deel van Nieuw Wulven heeft zijn eigen karakter en sfeer. Het dikke pak sneeuw geeft het bos een sprookjesachtige uitstraling. Dwars door het bos, tussen de polders Vechter en Oudwulverbroek loopt de Zijlgraaf. Van hieruit werd in de middeleeuwen het gebied geschikt gemaakt voor landbouw. Nu is het net als voor de ontginning weer bos. Alleen de oude ontginningssloten en -greppels herinneren er nog aan. In het bos zijn vooral inheemse struiken en bomen geplant. Op de natte grond doet de els het goed. De els is een eenhuizige plant: de mannelijke en de vrouwelijke katjes zitten aan dezelfde tak. De elzenpropjes blijven de hele winter hangen. Tussen de schubben zitten de vruchtjes waar mezen dol op zijn. Een deel van het bos is speelbos. Kinderen mogen er buiten de paden komen, met takken slepen, dammetjes bouwen, hutten bouwen en rond het water spelen. Zo komen ze op een vanzelfsprekende manier in aanraking met de natuur, want niet alleen kinderen hebben het er naar hun zin. Voor waterbeestje, vlinders, libellen, vogels en allerlei planten is het een ideaal leefgebied. 's Morgens vroeg kun je er een ree ontmoeten of verrast worden door de blauwe flits van het ijsvogeltje. De vraag is hoe lang nog. De plannen voor een parkeerplaats, restaurant en trekkershutten op deze plek vormen een grote bedreiging voor dit prachtige jonge bos en zijn bewoners.

Januari

Witte Veen

Een natuurhuisje midden in de natuur. Dat is best spannend in de winter, want wat gaat het weer doen? De spelletjes voor een verregende dag konden in de doos blijven, de paraplu in de rugzak en van donderdag op vrijdag viel er een geweldig pak sneeuw. Vooral dennentakken braken af onder het gewicht van de sneeuw.

Witte Veen

Meer foto's

Het huisje maakt deel uit van een complex gebouwen Erve Het Markslag in Buurse. De vakantiewoningen zijn van Natuurlogies Buurse Buiten; De schuur is in gebruik bij Natuurmonumenten. Van daar loopt een pad naar het ruige voormalige weiland achter het huisje waar de Schotse hooglanders 's morgens te vinden zijn bij de kraal. Ze kunnen goed tegen het koude weer en eten vinden ze genoeg in het natuurgebied waar ze vrij rond kunnen lopen. Bij de kraal doen ze zich te goed aan de liksteen die voorziet in de behoefte aan mineralen en zout.

Witte Veen

Meer foto's

Witte Veen verwijst naar het witte wollegras en veenpluis dat hier groeit. Sinds 1981 beheert Natuurmonumenten het Witte Veen in Twente. Het is een afwisselend gebied met heide, moeras, gras, plassen, bos en hoogveen. In het verre verleden heeft het landijs dat tot hier kwam voor hoogteverschillen gezorgd. Het oorspronkelijke hoogveengebied is in de loop der tijd deels ontgonnen en is nu grotendeels cultuurlandschap. Het veen werd afgeplagd en in gebruik genomen als weide en landbouwgrond. Schapen graasden op de heide en de mest uit de potstal werd weer gebruikt voor de akkers, de essen. Die werden daardoor steeds hoger, wat goed te zien is bij de akker tegenover de Haarmülle.

Eind 19de eeuw had textielbaron Van Heek het plan om in het Witte Veen een landgoed aan te leggen. De dennen herinneren hier aan. Ze werden geplant als productiebos. Natuurmonumenten vervangt die geleidelijk door natuurlijke bomen. Door het plaatsen van dammen wordt voorkomen dat het gebied uitdroogt; regenwater blijft langer staan. Niet alle bomen kunnen tegen natte voeten en gaan dood. Dat zie je aan de kale berkenstammen op sommige plaatsen. Zo'n vijftig Schotse hooglanders houden het heidegebied kaal. Anders zou de heide veranderen in bos. Op plaatsen waar ze niet kunnen komen halen vrijwilligers de jonge opslag weg.

Haarmuhle

Meer foto's

De wandeling rond het Witte Veen is een grenswandeling. De informatiepanelen zijn in het Duits en in het Nederlands. Van grenzen merk je niets. Deze grens tussen Nederland en Duitsland is een natuurlijke en liep door het ontoegankelijke veen. Het was een ideaal gebied voor smokkelaars. De oude boerderij van Erve het Markslag was vroeger de uitvalsbasis van controlebeambten die hier hun eigen slaapplek hadden. Ook werden smokkelaars hier tijdelijk vastgehouden. De Markslagweg was vroeger een belangrijke handelsweg. Bij de grensovergang staat een replica van een galg. Op deze strategische plaats werden vroeger misdadigers opgehangen als afschrikwekkend voorbeeld voor de reizigers die hier langs kwamen. De wandeling gaat verder aan de Duitse kant van de grens en komt langs Erve Haarmülle. Het is een prima plek om even te restaureren aan het eind of halverwege de wandeling. De naam 'Haar' verwijst naar een zandrug die hier ligt. De huidige watermolen dateert uit 1619 en gebruikt het water van de Buurse Beek. De geschiedenis gaat verder terug tot de 14de eeuw. Sinds 1988 is hij weer in gebruik. In 2002 is het oude molenwiel vervangen door een verzinkt stalen molenwiel en produceert de molen ook stroom.

roodborstje

© Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

Blog 2017

Januari

Witte Veen

Cultuurlandschap

Grenswandeling

Februari

Rondje Lek

Sneeuwwandeling

Maart

TussenVeluwe en IJsselvallei

Mistige lenteochtend

April

Molen Oog int Zeil

Koeien in de wei

Kersenbloesem

Mei

Lente in de Kromme Rijnstreek

Dauwtrappen op Fort Rijnauwen

Juni

Kersenplukdag Nieuw Slagmaat

Langs de Kromme Rijn

Juli

Het Jufferpad

Augustus

Kust Zeeuws-Vlaanderen

September

West Zeeuws-Vlaanderen

Oktober

Nieuw Wulven

November

Langs wetering

December

Houtensewetering

Blog 2014

Blog 2015

Blog 2016