Blog 2015

(Stuur een mailtje als je mijn blog wilt volgen of erop wilt reageren.)

December

Het landschap van Noord-Holland

polder in de mist

Meer foto's

De Hondsbossche Zeewering bij Petten is onherkenbaar veranderd. De dijk is verdwenen achter duinen en strand. Bij laag water is het strand er nu superbreed. Nederland heeft er weer een mooi stukje natuur bij dank zij het project Kust op kracht en het achterland is weer beter beschermd tegen de zee. Denkend aan Noord-Holland zie je strand, zee en polder en voel je de wind. Een dag met weinig wind en een spiegelgladde slufter is dan ook behoorlijk uniek. Het leverde de volgende morgen mooie mistplaatjes op in de polder.

Kale bomen, mooie luchten

marsdijk

Meer foto's

De winter duurde maar kort. Het is nog altijd warm voor de tijd van het jaar. Maar de herfst is definitief voorbij. De bomen zijn kaal. Met een mooie lucht erachter levert dat prachtige silhouetten op. Ik verken de laatste tijd het toekomstige klompenpad 'het Slagmatenpad' dat vanaf Fort Vechten, via boerderij Nieuw Slagmaat door Nieuw Wulven loopt. Met kinderen kun je het traject afleggen in drie routes met de thema's natuur, cultuurhistorie en duurzame landbouw. De Romeinse tijd komt weer tot leven in het Castellum Fectio, maar ook in het speelbos, net als de Waterlinie. Een verrassing was de buizerd die zich van alle kanten liet fotograferen. Hij is een van de thema's van de krachtpatsersroute voor kinderen die Staatsbosbeheer op Fort bij Vechten heeft uitgezet. Leuk dat hij er ook vaak echt te zien is.

Tegen de avond verzamelen zich grote groepen spreeuwen tussen Nieuw Wulven en Fort bij Vechten. Een mooi gezicht om ze te zien zwermen en neer te zien strijken in de hoogspanningsmasten langs de Mastwetering. Er zitten er niet te tellen zoveel op zowel de mast als de hoogspanningsdraden.

November

Seizoenen in de war

nieuw wulven

Meer foto's

November was een rare maand. De gemiddelde temperatuur was 10 graden; nog net geen warmterecord. Begin november werd het op een dag zelfs ruim 20 graden. De natuur raakt er van in de war. Er bloeit nog van alles en katjes aan de bomen in november? De vleermuizen vliegen ook nog steeds rond. Maar eind november viel de eerste nachtvorst in. De winter lijkt nu echt in te vallen.

Oktober

Herfst in de Kromme Rijnstreek

Zijlgraaf

Meer foto's

De herfst is een fotogenieke maand. Dit jaar kleuren de bladeren extra mooi. Ik zou wel op tig plaatsen tegelijk willen zijn. Alleen al in de Kromme Rijnstreek zijn het er te veel om in één maand te bezoeken. Deze maand kies ik voor Oostbroek, Nieuw Wulven, Fort Vechten en Beverweert. En ook onderweg naar mijn bestemming valt er veel te genieten: de mistnevels boven de Zijlgraaf in Nieuw Wulven of de Kromme Rijn vragen erom om even stil te staan en de fiets aan de kant te zetten. En overal hoor je het ijle liedje van het roodborstje dat zo typisch bij dit jaargetijde hoort. Landgoed Oostbroek wordt terecht ook wel de verborgen parel van het Utrechts Landschap genoemd. Hier begon ooit de ontginning van het Kromme Rijngebied. Het landgoed is recentelijk flink onder handen genomen. Paden zijn vernieuwd en verlegd, de knuppelbrug is vervangen door een rolstoeltoegankelijke brug van prachtig roestbruin cortenstaal. Apart is het opvallende bruggetje met het silhouet van de lisdodde. Ook Fort Vechten is vernieuwd. Er is niet alleen een museum gekomen, ook is de structuur van het Romeinse Castellum Fectio zichtbaar gemaakt. Rond het fort kun je prachtig wandelen en genieten van de mooie uitzichten. In Nieuw Wulven rust een atalanta uit voor zijn trektocht naar warmere oorden.

September

Maansverduistering

maansverduistering 2015

Meer foto's

Zeeuws Vlaanderen: een landje apart

Zeeuwse luchten

Meer foto's

Voor de opening van de Westerscheldetunnel was Zeeuws Vlaanderen vanuit Nederland alleen te bereiken via het water. De vakantie begon op de veerboot van Kruiningen naar Perkpolder. Het voelde als buitenland. De zes kilometer lange autorit door de donkere tunnel is minder aantrekkelijk, maar West Zeeuws Vlaanderen blijft een landje apart dat nooit verveelt. Het strand en de zee zijn nooit hetzelfde. Het herfstachtige septemberweer leverde prachtige luchten op en een zee die steeds van kleur verandert. Op de dijkjes was het fietsend tegen de wind in soms afzien, maar vooral genieten van het Zeeuwse land. En elk jaar valt er wel iets nieuws te ontdekken, zoals een opvallende grote rode bol op de wilde roos. Het blijkt het product van de galwesp Diplolepis rosae te zijn met de naam mosgal, slaapappel of rozengal.

Appelplukdag

elstar appel

Meer foto's

Bij boerderij Nieuw Slagmaat was het weer appelplukdag. De appels hingen er prachtig bij. Maar behalve appels plukken was er nog veel meer te beleven zoals bloemen plukken, de weg vinden en vragen beantwoorden in het doolhof in het maisveld of met het trekpontje naar de overkant. Het weer werkte mee om er een prachtige dag van te maken voor jong en oud.

Augustus

Food-Y-Fort op Fort bij Rhijnauwen

Klok oorlogsmonument fort Rijnauwen

Meer foto's

Zondag 30 augustus vond voor de eerste keer het Food-Y-Fort festival plaats op Fort Rijnauwen. Een prachtige plek. Het is een fort waar de natuur op de eerste plaats komt. Dat dit festival hier mocht plaatsvinden is dan ook wel bijzonder. Dat de natuur de overhand heeft is goed te zien. Overal groeit het groen weelderig. En als de natuur zijn gang maar kan gaan zal die uiteindelijk sterker blijken dan dit grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Natuurfotografen waren al om zeven uur welkom. Bijzonder om hier te mogen fotograferen terwijl de zon net op was. Al meteen twee reeën gespot, die zich verder natuurlijk niet meer lieten zien. Helaas trok er al heel snel een zware onweersbui over met veel regen die ook nog eens lang aanhield. Het fort uitgebreid fotograferen bij het mooie ochtendlicht kon ik vergeten. Ik zocht een veilige schuilplaats in het fort en ging op zoek naar mooie plaatjes. Voor aanvang van het festival was er gelukkig nog even tijd om te genieten van de rust en schoonheid van de natuur. Meer foto's van het festival zijn te zien op de beeldbank van O-gen.

 

Speelbos Nieuw Wulven

Watermunt

Meer foto's

Het is zomer, echt zomer. Warm en droog. Veel is uitgebloeid en als je globaal kijkt ziet het landschap er dor en droog uit. Toch valt er nog veel te beleven. Voor kinderen is het speelbos Nieuw Wulven, aan de rand van Houten, een schitterende plek om te spelen in het Grote Fort of met wat de natuur te bieden heeft. Er is van alles te beleven: waterdiertjes onderzoeken, speuren naar libellen, avonturen beleven, terug in de tijd naar de middeleeuwen en de Romeinen. De herfst kondigt zich al aan. De eikels zitten nu zichtbaar aan de boom, de bessen van de lijsterbes en de Gelderse roos geven keur aan het bos. En vooral langs en in het water bloeit er nog van alles.

Juli 2015

Beverweertvaart

scholekster

Meer foto's

Een warme dag en geen fotogeniek weer. Maar deze tocht met het pont van het Utrecht Landschap gaat maar een keer per jaar richting Beverweert.

De Kromme Rijn tussen Odijk en Beverweert heeft sinds kort natuurvriendelijke oevers. De oude beschoeiing is niet weggehaald maar onder de waterlijn afgezaagd. Waterdiertjes en planten kunnen daar profiteren van het rustige water en hebben geen last van de golfslag die langsvarende boten veroorzaken. Fijn voor de weidebeekjuffer die het moet hebben van de combinatie van snelstromend en rustig water. Als je goed kijkt zie je kleine hoogteverschillen in het landschap langs de Kromme Rijn, gevolg van de overstromingen in het verre verleden. De boerderijen liggen net wat hoger dan het omringende land. De gidsen weten altijd prachtige verhalen te vertellen. Waarom geliefden hun initialen in een beuk krassen bijvoorbeeld en niet in een andere boom. De beuk is gewijd aan Frija, de godin van liefde. Nog zo'n weetje. Dat met onweer schuilen onder een eik nog veel gevaarlijker is dan onder een beuk. Een eik heeft een penwortel die als jong plantje diep in de aarde contact zoekt met het grondwater. De wortels van de beuk vertakken zich in de breedte en hebben dezelfde omvang als de kroon van de boom. Bij Beverweert stonden twee gidsen klaar die tijdens een wandeling op het landgoed uitleg gaven over de flora en fauna. Spannende verhalen over heksenkruid, de verschillende manieren waarop het zaad van planten zich verspreidt en het verschil tussen de grote en de kleine sigaar langs de oever van de Kromme Rijn. Kasteel Beverweert met zijn witte muren valt op in het landschap. Als je goed kijkt zie je steeds meer details. Zo worden de balkons in de torens ondersteund door bevers. Dat de vroegere eigenaren van het kasteel in goeden doen waren zie je aan de dubbele rij beuken aan weerszijde van de oprijlaan. De stroom voerde ons in sneltreinvaart terug naar het beginpunt: daar waar de Langbroekerwetering uitmondt in de Kromme Rijn.

Juni 2015

Holland op z'n mooist

molen van werkhoven

Meer foto's

De expositie met het thema Holland op z'n mooist, deze zomer nog te zien in Den Haag en Dordrecht, was de leidraad voor mijn expositie in het kader van de Kunstfietsdagen van Kodh Houten. De schoonheid van het alledaagse, dat lieten de schilders van de Haagse school zien: Holland op z'n mooist. Het vlakke land van Nederland met dat mooie Hollandse licht en die prachtige wolkenluchten was voor hen een bron van inspiratie. De wereld is veranderd, maar het mooie licht en die prachtige wolkenluchten zijn nog altijd typisch Nederlands. De serie foto's 'Holland op z'n mooist' laat zien dat, wat dat betreft, de tijd heeft stil gestaan. De keuze voor een vierkante uitsnede en panorama geeft de foto's een bijzondere uitstraling. Ingelijst en afgedrukt op fine art papier lijkt de foto net een aquarel.

Mei 2015

De Kromme Rijnstreek in mei

Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede

Meer foto's

In de meimaand is de natuur misschien wel op z'n mooist. De zon komt ook steeds vroeger op en dat betekent vroeg je bed uit om bij het mooi licht foto's te maken. Soms is het afzien en valt niet voorspelde regen met bakken uit de lucht. Maar uiteindelijk leverde het prachtige plaatjes op. Veel fruitbomen zijn al uitgebloeid. Sommige perenrassen bloeien nog en de appel is begin mei op z'n mooist. De fruittelers op de hoogwerker knopen dispensers met lokstoffen in de takken. Die zorgen voor verwarring bij de fruitmot waardoor ze zich niet voortplanten en er minder met gif gespoten hoeft te worden. Mei is ook de maand van het fluitekruid. Samen met het jonge groen aan de bomen een feest om te zien. Ik mis het geluid van de kievit, de tureluur, de grutto en de scholeksters. De enkele nesten die er nog zijn worden weggevaagd doordat er al vroeg gemaaid wordt. Een excursie over weidevogels gaf mij een andere kijk op de lelijke sedumvelden tussen Houten en Odijk. Daar kan de kievit nog veilig jongen grootbrengen en valt er genoeg voor ze te eten. Gelukkig zijn er nog altijd weilanden zoals ik die nog ken van vroeger: met koeien en bloemen.

April 2015

De Kromme Rijn: het landschap

Koeien in de wei

Meer foto's

Het voorjaar is een toptijd om te fotograferen voor het vervolg op mijn boekje Houten: het landschap. Het kale winterlandschap verandert in korte tijd in een fris groen lentelandschap met voorjaarsbloemen. Overal in het Kromme Rijngebied bloeit de bloesem. Buiige dagen zorgen voor prachtige Hollandse luchten. De koeien staan weer in de wei. Op Oostbroek een ringslang gespot. Hij lag te zonnen op een tak die over het water hangt. Precies zoals ik een keer gehoord had bij een excursie op Oostbroek.

Excursies zijn sowieso leuk om te doen. Ze worden altijd begeleid door enthousiaste verhalenvertellers die veel weten over het gebied. Een excursie naar drie Odijkse landgoederen die sinds kort zijn opengesteld was weer zo’n eyeopener.  Rond landgoed Schadewijck aan de Werkhovense weg is een wandelpad dat je voert langs een zijarm van de Kromme Rijn. Landgoed Blondestein, genoemd naar de koeien die er in de wie staan, is nieuw. Ik rijd er regelmatig langs over de weg van Houten naar Odijk, maar wist niet dat het open was gesteld. De eigenaar maakt er een prachtig natuurgebiedje van compleet met een natuurvriendelijke oever. Aan de overkant van de weg ligt verscholen in het groen landgoed Vinckenburg met een prachtige oude boerderij Het Burgje en een grote kersenbongerd. Vandaar loopt een wandelpad helemaal tot de Achterdijk. Even niet aan denken dat de gemeente Odijk plannen heeft om hier huizen te bouwen.

585 Euro voor de natuurtuin van NME Houten

natuurtuinatuurtuin NME Houten

Meer foto's

Van elk verkocht boekje van Houten: het landschap gaat een euro naar Natuur- en Mileueducatie Houten. Het geld is bestemd voor de natuurtuin die vrijwilligers aanleggen bij het centrum van NME aan de Keercamp. Het ooit saaie tegelspeelveldje is veranderd in een tuin met verschillende biotopen waar allerlei verschillende planten en beestjes hun plek kunnen vinden. Het bedrag, € 585, is besteed aan plantjes en aan een prachtige houten regenton. De tuin is bijna klaar. Vrijdag 1 mei is de opening.

 

Sfeerimpressie streekplatform Kromme Rijn

Boudewijn Hansen

Meer foto's

Het Kromme Rijngebied is een prachtig stukje Nederland met een gevarieerd landschap gevormd door zijn verleden. Maar de tijd staat niet stil. Ontwikkelingen op verkeerskundig gebied, landbouw en recreatie zorgen voor veranderingen. Los van elkaar bedenken allerlei instanties plannen die lang niet altijd op elkaar zijn afgestemd. De gemeenten Houten, Wijk bij Duurstede en Bunnik gaan daarom de uitdaging aan om te komen tot een gemeenschappelijk omgevingsvisie voor het buitengebied. Dat gebeurt in nauw overleg met de direct betrokkenen. Tijdens de bijeenkomst van het streekplatform Kromme Rijn in Fort Vechten wisselden ondernemers en bewoners van het gebied met elkaar van gedachten over de kansen en mogelijkheden om de veranderingen zelf vorm te geven. Er werd stevig gediscussieerd, er werden contacten gelegd en informatie uitgewisseld. Troubadour Boudewijn Hansen zorgde voor de vrolijke noot met een lied over het Kromme Rijngebied.

Maart 2015

Wandeling door de Niënhof

bosanemoon

Meer foto's

Lente in de Niënhof Zomertijd? Zelfs de lente laat zich nog maar spaarzaam zien. Van de mooie dagen moet je profiteren. Misschien zijn we verwend door de vroege lente van afgelopen jaar. Maar de ringslangroute door de Niënenhof en langs de Kromme Rijn gaf toch echt het lentegevoel. De bomen zijn nog kaal, het gras nog wintergroen, maar overal zie je jong bladgroen ontspruiten. De hyacintjes hebben de sneeuwklokjes opgevolgd. Het speenkruid leek nog wat tijd nodig te hebben. De blaadjes waren er al wel, maar ik miste de gele bloemetjes. Op de terugweg bleek het speenkruid wel degelijk te bloeien; ze hadden nog even de zon nodig die later op de morgen meer warmte geeft. De akkerhommel had zijn winterhol verlaten. Voor de ringslag was het nog te koud. Mijn geduld werd niet beloond. Maar de vogels maakten veel goed:de tjiftjaf, het winterkoninkje met zijn welluidende liedje, de roffel van de specht, meesjes en overal het ijle liedje van het roodborstje.

Zonsverduistering

Oude Kromme Rijn

Meer foto's

De ochtend begon mistig, maar de voorspellingen per uur zagen er gunstig uit. Om half tien zou de zon doorbreken en om half elf werd een stralend zonnetje verwacht. Prachtig weer om de (gedeeltelijke) zonsverduistering te beleven. Mijn idee was om de invloed van dit unieke verschijnsel op de natuur vast te leggen. Wat doet het met het licht en hoe reageren de vogels? Ik koos voor een wandeling langs de Oude Kromme Rijn. Een mooie plek zoeken en wachten. Maar het bleef mistig en bewolkt. Het werd een rondwandeling: via de Kromme Rijn en Ossewaard terug naar het begin. Bij de sterrenwacht in Utrecht was het verschijnsel 8 seconden te zien. Op de laatste foto uit deze serie zou de smalle reep van de zon dan te zien moeten zijn. Het werd wel zichtbaar donkerder, maar dat is fotografisch alleen een kwestie van iets langer belichten. De vogels reageerden wel. De spreeuwen dachten dat de schemering inviel en zochten met een hoop gekwetter hun verzamelplek voor de nacht op.

Februari 2015

Sneeuwwandeling naar de Kromme Rijn

Romeinse wachttoren

Meer foto's

Wie dacht dat het geen echte winter zou worden had het mis. De sneeuw op deze koude ochtend in februari was een cadeautje. Kon ik toch nog de sneeuwwandeling maken die ik voor deze winter in gedachten had: van huis uit, via bos Nieuw Wulven, over Fort Vechten naar de Kromme Rijn en weer terug. De voorspelde zon liet zich pas laat zien. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De sneeuw bleef daardoor lang liggen en dat levert mooie plaatjes op. En eindelijk een ijsvogeltje gezien bij de Kromme Rijn. Een enthousiaste vogelaar maakte mij erop attent. Met de verrekijker was hij goed te zien; op de foto is het een zoekplaatje. Omdat het een lange wandeling zou worden had ik de telelens thuis gelaten. Niet alles hoef je vast te leggen. Dat de zon begin februari al veel warmte geeft is op de serie foto's goed te zien. Waar de zon de daken en de velden verwarmt, smelt de sneeuw voor je ogen weg. Maar in de schaduw blijft hij nog lang liggen. Dat is mooi te zien op het dak van de boerderij langs de Kromme Rijn. Waar de leidlindes hun schaduw op het dak werpen, is de sneeuw blijven liggen.

 

Januari 2015

Wintserse wandeling in Nieuw Wulven

Nieuw Wulven

Meer foto's

Afgelopen jaar was niet alleen in Nederland maar wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. Echt winter is het dan ook nog niet geweest. De lente leek zich al aan te kondigen, al leek het de laatste week wel herfst: veel regen en storm. Maar zaterdag beloofde het een zonnige winterse dag te worden. Tijd voor een mooie wandeling in Nieuw Wulven. Geen sneeuw, maar wel mooie rijp op het gras, blaadjes, takken  en de katjes die al volop bloeien. Het nieuw aangelegde bos tussen Houten en Bunnik begint een prachtig bos te worden. Maar het is er ook erg nat, zeker na al die regen. Laarzen zijn geen overbodige luxe wil je droge voeten houden. Helaas was stil wandelen er niet bij. Het dunne laagje ijs op de natte paden kraakte oorverdovend. Geen kans op reeën of vogels voor mijn lens. In de verte wel een ree gespot en de sporen die ze achterlaten:  een verse hoefafdruk en de schade aan de bast van jonge bomen.

 

Brandganzen

© Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

December

Het landschap van Noord-Holland

Kale boomen, mooie luchten

November

Seizoenen in de war

Oktober

Herfst in de Kromme Rijnstreek

September

Maansverduistering

Zeeuws Vlaanderen

Appelplukdag

Augustus

Food-Y-Fort

Speelbos Nieuw Wulven

Juli

Beverweertvaart

Juni 2015

Holland op z'n mooist

Mei 2015

De Kromme Rijnstreek in mei

April 2015

De Kromme Rijn: het landschap

Natuurtuin NME Houten

Streekplatform Kromme Rijn

Maart 2015

Niënhof

Zonsverduistering

Februari 2015

Sneeuwwandeling Kromme Rijn

Januari 2015

Wandeling Nieuw Wulven

Blog 2014

Blog 2013