Blog 2014

(Stuur een mailtje als je mijn blog wilt volgen of erop wilt reageren.)

 

December 2014

Een winterse wandeling door het Teutoburger Wald

Tutoburger Wald

Meer foto's

Tussen kerst en Nieuwjaar werd het dan toch nog een beetje winter. Zo'n dun laagje sneeuw geeft het landschap meteen een ander karakter. Een korte vakantie bracht ons in Lienen. Een dorpje in Duitsland aan de rand van het Teutoburger Wald dat ligt op een lage bergrug tussen Bad Bentheim en Osnabrück. Over de rug loopt de Hermannsweg; een lange afstandspad dat geliefd is bij wandelaars. Het pad is genoemd naar Arminius, vertaald met Hermann, die in de Varusslag de Romeinen versloeg.

December 2014

Levende kerststal bij Nieuw Slagmaat

levende kerststal

Meer foto's

Buiten waait een harde, koude wind. Hagelbuien en onweer zijn voorspeld. Maar in de stal bij Boerderij Nieuw Slagmaat is het behagelijk. Maria en Jozef hebben er met hun pasgeboren kindje een warm onderkomen gevonden. Hier is het rustig en vredig. Bijna alle dieren van de boerderij zijn erbij. Ze trekken zich niets aan van de bezoekers; laten zich aaien of slapen rustig verder.

November 2014

Het Cotlandenpad

cotllandenpad

Meer foto's

Optimistisch op pad gegaan na een paar grijze dagen. Het klompenpad Het Cotlanderpad dat voert over het landgoed Kolland stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. De beloofde zon liet zich niet zien. Maar de prachtig gekleurde beuken en de talloze paddenstoelen maakten veel goed. De wandeling start bij kasteel Amerongen en ligt op de overgang van de Utrechtse heuvelrug naar het Kromme Rijngebied. Het is een gevarieerd gebied, gevormd door een rijk verleden. Opvallend zijn de lange lanen die deel uitmaken van het landgoed Kolland. Het is een uitgestrekt landgoed met weilanden, bospercelen, essenhakhout en een boomgaard. Het deel van de wandeling dat voert door de Amerongse bovenpolder is in de winter niet opengesteld. Een reden te meer om de wandeling in het voorjaar nog eens over te doen.

's-Gravelandse Buitenplaatsen

Spanderswoud

Meer foto's

Vanaf bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek kun je prachtige wandelingen maken over de buitenplaatsen van 's-Graveland. Ik koos voor een lange wandeling over het landgoed Spanderswoud. Maar op deze prachtige, mistige herfstdag was er zoveel om bij stil te staan, dat het toch de verkorte route werd. Natuurmonumenten doet er veel aan om de vier eeuwen oude buitenplaatsen in ere te herstellen. Natuur is dicht bij huis: alleen al hier raak je nooit uitgewandeld en uitgekeken.

Het Twentse hoevenlandschap

Dinkelland

Meer foto's

Een fietsarrangement in Twente is een echte aanrader. Waar kun je in Nederland nog eindeloze fietstochten maken over zandweggetjes, dwars door bos en het coulissenlandschap, over het erf van de verspreid in het gebied liggende boerderijen. Het heuvelachtige gebied van de Oldenzaalse stuwwal zorgt voor verrassende uitzichten en doet denken aan Limburg. Ook hier in het katholiek Dinkelland Mariakapelletjes. Het eerste weekend van november was het warmste ooit gemeten. De beuken zijn nu op z'n mooist, maar het is ook nog opvallend groen in de natuur en even over de grens staan de velden van de gele mosterd nog volop in bloei. Na twee dagen fietsen is het tijd voor een wandeling: 'Over bergen, door dalen langs hel en hemel'. Dan valt je oog op details: de grote verscheidenheid aan paddenstoelen, prachtig gekleurd blad, de grillige vormen van bomen, de houten pennen van een authentiek Twents hek. Je neemt ook de tijd om je af te vragen wat een tuffelkelder zou kunnen zijn die je in de routebeschrijving tegenkomt. Het was inderdaad het schuurtje verzonken in een houtwal en het is een plek om aardappels te bewaren.

Oktober 2014

Langbroekerdijk

vliegenzwam

Meer foto's

De mooie kleuren van de herfst laten dit jaar lang op zich wachten. Sommige bomen zijn al kaal en lieten alleen bruin verdroogde blaadjes zien die na de eerste storm loslieten. Andere bomen zijn nog verrassend groen. Maar in de laatste week van oktober kleuren de blaadjes dan toch naar goudgeel. Tijd voor een mooie fietstocht van Houten naar Wijk bij Duurstede. Heen via de Langbroekerdijk, terug via 't Goy. Langs de Langbroekerdijk vind je prachtige landgoederen en kastelen, maar ook karakteristieke boerderijen. In dit gebied kun je lange wandelingen maken over het uitgebreide wandelnetwerk. Op landgoed Leeuwenberg kun je een mooi rondje lopen: na het landhuis en bijgebouwen het bospad rechts, links langs het weiland het bos in over een smal pad dat parallel loopt aan de brede oprijlaan, aan het eind links over het asfaltweggetje ( Gooijerdijk) en weer links terugwandelen naar het beginpunt over de statige oprijlaan met aan weerszijden beuken. Onderweg kom je ogen en oren te kort: prachtige herfstkleuren, overal vogelgeluidjes en heel veel soorten paddenstoelen. Aan het eind van de was het genieten van een indrukwekkende wolk spreeuwen boven de weilanden van 't Goy. Een aanrader.

Knooppuntroute: 62-60-76-59-9-13-(14-15-14-13)56-57-58-63-62

Pompoenplukdag

Meer foto's

Boerderij Nieuw Slagmaat maakt van alles een feest. Vandaag was het pompoenplukdag. Zelf je pompoen oogsten is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Kinderen zien zo hoe een pompoen groeit. En op deze warmste dag ooit gemeten in oktober, het werd in De Bilt 23 C, was er nog veel meer te doen. Zoals een kijkje nemen bij de boerderijdieren. De schapen zijn net gedekt. Dat kun je zien aan hun oranje kont, achtergelaten door de kleurstof op het blok dat de ram om zijn nek heeft. De grote velden met bloemen stonden er nog steeds prachtig bij. Van de uitnodiging om gratis een bos te plukken werd volop gebruik gemaakt. In de schuur kon je een pompoen bewerken en er een gezichtje in maken of er een prachtig herfststukje van knutselen. Op het terras ten slotte nog even nagenieten in het warme oktoberzonnetje.

Nog meer foto's kun je vinden op de website van Oypo.

Natuurbelevingstuin NME Houten

Meer foto's

Van het boekje Houten: het landschap gaat van elk verkocht boekje een euro naar NME Houten. De teller staat inmiddels op 500 euro. Dat bedrag wordt besteed aan de aanschaf van planten en zaden voor de natuurbelevingstuin die door vrijwilligers wordt aangelegd bij de vaste locatie van de NME bij de kinderboerderij. Reinier Jonkheer maakte een prachtig ontwerp voor de tuin, compleet met stappenplan. 'Kinderen enthousiast maken voor alles wat groeit en bloeit', dat is het doel van Natuur- en Milieueducatie Houten. Kinderen ervaren zo hoeveel plezier je kunt beleven aan de natuur en hoe belangrijk het is om die natuur te behouden. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers organiseert NME Houten daarom maandelijks op woensdagmiddag een buitenschoolse activiteit. Dit keer leverden de kinderen een bijdrage aan de nieuwe natuurbelevingstuin. De kinderen maakten mozaïektegels, werkten aan het insectenhotel en vlochten wilgenschermen. Respect voor de natuur begint met verwondering. Dat zit hem in kleine dingen zoals aandacht voor een slakje dat het nieuwe wilgenscherm had ontdekt.

 

Djûke innovatiefste boerin van Europa

meer foto's

Een jaar lang volg ik het unieke concept van boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik: duurzaam en met respect voor de natuur runt Djûke van der Maat samen met haar ouders de boerderij. Maandag 6 oktober won ze de Innovation Prize for Women Farmers. Ze kreeg de Europese prijs uitgereikt op het COPA-Cogeca-jaarcongres in Brussel. De jury was onder de indruk van de duurzaamheid die de basis vormt van het bedrijf: milieubewuste fruitteelt, natuurlijke plaagbestrijding in de boomgaard, bloemenranden om biodiversiteit te stimuleren en heel veel activiteiten om zowel burgers als boeren er bij te betrekken. Innovatief is ook het experiment om als eerste in Nederland bedrijfsmatig kiwi's te telen. 'Het gaat om het vermogen om nieuwe kansen te zien en met elkaar dingen te willen bereiken', zo vertelde ze bij de uitreiking van de prijs. Gefeliciteerd Djûke; je hebt het echt verdiend.

September 2014

Appelplukdag

appelplukdag

Meer foto's

Appelplukdag op boerderij Nieuw Slagmaat is een waar feest. Van klein tot groot, iedereen kwam appels plukken. Een drukte van belang, de hele dag door. Het jonge katje trok zich niks aan van alle drukte, maar de hond Prul vond het maar niks. Er was van alles te beleven. Een bezoek aan de imker in de stal en een blik werpen op de prachtig gedekte tafels van het pop-up restaurant in de koegang. Buiten cupcakes versieren, strobaal gooien, een bezoek aan de dieren, bloemen plukken en met het trekkertreintje een rit over het bedrijf. En natuurlijk appels plukken in de boomgaard. De rit er naar toe in de huifkar is al een belevenis op zich. Boer Huub en zijn broer Adrie gaven uitleg over de milieubewuste manier waarop de appels worden geteeld en vertelden hoe je ze moet plukken. Tot slot genieten op het terras, nog even naar de winkel en met volle tassen naar huis. Boerin Djûke kan terugkijken op een geslaagde dag!

Bekijk de hele reportage. Nog meer foto's kun je vinden op de website van Oypo.

Augustus 2014

Boerderij Nieuw Slagmaat wint zonnepanelen

zonnpanelen

Meer foto's

Een jaar lang volg ik boerderij Nieuw Slagmaat. Een boerderij die op een bijzonder manier landbouw bedrijft: kleinschalig en met oog voor de natuur. 'Een traditioneel gemengd bedrijf in een nieuw jasje', zo noemt Djùke boerderij Nieuw Slagmaat. 'Alles wat we doen, wordt gedaan met zorg, plezier en veel aandacht voor onze omgeving. Dat is wat wij 'boer zijn' noemen en daarin lopen we voorop in Nederland.' Ze runt het bedrijf samen met haar ouders Huub en Jeanette. Doormee te doen aan een de actie van Sungevity heeft zij zonnepanelen gewonnen! Deze zijn in de letters 'zon' op het dak van de schuur geïnstalleerd. Het eerste jaar gaat de opbrengst naar een goed doel: de ringslangenwerkgroep en het Utrechts Landschap. Op zaterdag 23 augustus was de officiële opening.

Vroege ochtend

zomerappels

Meer foto's

's Morgens vroeg de zon zien opgaan en de natuur zien ontwaken. Dat is echt genieten. En het licht is prachtig om te fotograferen. Een rondje gelopen op boerderij Nieuw Slagmaat en gekeken hoe alles groeit en bloeit. De zomerappels zijn plukrijp, de kiwiranken worden steeds langer en de bloeiende akkerranden laten steeds weer andere bloemen zien. De pruimen zijn geplukt; nu is het de tijd om de takken te snoeien. Ook eens een kijkje nemen bij boerderij Nieuw Slagmaat? Er zijn regelmatig publieksactiviteiten. Zaterdag 23 augustus is er Open Dak en de eerste twee zaterdagen van september kun je appels plukken. Meer informatie vind je op de website van Nieuw Slagmaat of volg ze op faceboek voor het laatste nieuws.

Juli 2014

Zomer bij Nieuw Slagmaat

akkerranden

Meer foto's

Het is een bijzondere zomer. Warm, zonnig en heel veel regen. Echte hoosbuien met wateroverlast. Het fruit rijpt er prima bij.  Door het mooie voorjaar is alles vroeg. En wat is lekkerder dan fruit uit de landwinkel van boerderij Nieuw Slagmaat.  De pruimen die ‘s morgens nog aan de boom hangen, liggen ‘s middags in de winkel . De bloemrijke akkerranden staan er prachtig bij en trekken veel insecten aan.

Delft ontdekken

staphorster klederdracht in Delft

Meer foto's

Delft is een prachtig stadje met een rijke historie. Ben je er nog nooit geweest dan is de historische wandelroute Delft een aanrader voor een eerste verkenningstocht. Maar er is zoveel meer te zien. Je kunt er eindeloos ronddwalen. Aan een dag heb je echt niet genoeg. Loop vanaf het station, dat nu nog een puinhoop is, eens niet richting binnenstad maar langs de overkant van het Rijn-Schiekanaal. Tussen de Sebastiaansbrug en de Oostpoort staan veel monumentale universiteitsgebouwen tussen het groen. De botanische tuin is een oase van rust. Via de Oostpoort kom je het historische centrum van Delft binnen. Je kunt er niet alleen genieten van de mooie geveltjes, maar ook van de natuur die volop aanwezig is in de grachten. Toeristen komen van heinde en ver, maar ook de Staphorsters weten een bezoek te waarderen. In het museum Prinsenhof kun je alles leren over de geschiedenis en de band tussen de Oranjes en Delft. Heel boeiend gebracht, maar let ook op het prachtige licht dat door de hoge ramen valt in de halletjes en trappenhuizen die de zalen met elkaar verbinden. De vaas met de arm komt er prachtig tot zijn recht. Middeleeuwen en hedendaagse kunst bijten elkaar niet. En Delft, dat is natuurlijk ook Delfts blauw, molentjes, tulpen koeien …typisch Hollands.

Juni 2014

Open dag boerderij Nieuw Slagmaat

kersen plukken

Meer foto's

Boerderij Nieuw Slagmaat vindt het belangrijk dat kinderen weten waar hun voedsel vandaan komt. Op de langste dag organiseerden leerlingen van het Wellantcollege in het kader van hun opleiding Dier en Zorg een open dag met het thema 'voedsel'. Tien uur, alles klaargezet, was het wachten op de eerste bezoekers. De docenten zaten lekker op een bankje in het zonnetje, van waaruit ze een mooi overzicht hadden voor de beoordeling. Er was van alles te doen, te beleven en te proeven. Van kant en klare hapjes tot zelf pannenkoekjes bakken en dan natuurlijk lekker opeten.

Het boerenbedrijf was volgehangen met 'Wist je dat….' . Leerzaam, maar nog leuker om het zelf te ervaren. Want hoe veel werk blijkt het niet te zijn om al die liters melk die een koe per dag geeft met het handje in je emmer te krijgen! Maar wat een voldaan gevoel als het lukt om de kunstkoe te melken! En dan naar de echte koeien. Op Nieuw Slagmaat zijn dat blaarkoppen. Die graasden hier al in de middeleeuwen. Het was in die tijd de beste koe voor kaas en melk. De kalfjes van de blaarkoppen laten zich graag aaien en poseren gewillig voor een portretfoto. Naar de jonge katjes kun je vandaag alleen kijken, maar kersen mag je zelf plukken in de boomgaard. Er hangen er genoeg zo laag dat ook de kinderen erbij kunnen. De hoger hangende kersen zijn voor boer Huub.

Heerlijk die sappige rode kersen, maar wat is dat droge spul in die potjes? Het ziet er niet echt eetbaar uit, maar sommige dieren lusten het graag. Het valt nog niet mee om te raden welk dier van welk potje eet. Op naar de speurtocht in de boomgaard. Lekker struinen langs de lange rijen zomerappeltjes. Dat er nu zoveel appeltjes groeien is mede te danken aan de bezige bijtjes van de imker die haar kassen in het voorjaar bij de boerderij plaatste. En dat levert weer lekkere honing op. Imker Liesbeth kan er boeiend over vertellen. En binnen in de schuur kun je zelf een bijtje knutselen of een vlinder. Genoeg te beleven voor jong en oud. En nu maar hopen dat alle leerlingen aan het eind van de dag een goede beoordeling hebben gekregen.

Linielanding

linielanding

Meer foto's

Afgelopen maand is het streektransferium Linielanding geopend. Een prachtige plek aan de A27 bij de afslag Nieuwegein om te onthaasten, te genieten van streekproducten of als uitvalsbasis voor een mooie fiets, wandel- of kanotocht. Het is een samenwerkingsproject van de gemeente Houten, gemeente Nieuwegein, Hajé Restaurants en het InnovatieNetwerk. Vanaf de snelweg kom je er met de auto en vanuit Nieuwegein of Houten lopend of met de fiets. Op het terras kun je genieten van het weidse uitzicht over het eiland van Schalkwijk met aan de horizon de skyline van Houten. Maar je kunt vanaf Linieland ook fietsend, wandelend of per kano het achterland verkennen. Het is niet alleen een prachtig natuurgebied met verassend veel afwisseling; het is ook een gebied met een rijke historie. Gevormd door de meanderende Rijn was er op de hogere gronden al van oudsher bewoning. De streek vormde de grens van de Romeinen, de Linie, en maakte onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie. Het boekje Houten: het landschap kan je er alles over vertellen. Het vormt een inspiratiebron om wandelend of fietsend het achterland te ontdekken via zelfgekozen routes of via de vele uitgezette routes.

Mei 2014

Vroege Vogelvaart

jonge gansjes

meer foto's

Mei is misschien wel de mooiste maand van het jaar. Je komt ogen en oren te kort. Al je zintuigen worden geprikkeld. Het enige nadeel is dat je er erg vroeg uit moet om van al dat moois optimaal te genieten. Het licht een uur voor en na zonsopkomst is niet alleen prachtig, het is ook een geweldige ervaring om de natuur te horen ontwaken. De vroege vogelvaart met de pont van het Utrechts Landschap is een goede stimulans om al om kwart over vier 's morgens op de fiets te zitten. En de beloning was groots. De maan die net drie kwartier op was, een prachtige grote sikkel laag bij de horizon, trok alle aandacht naar zich toe. De eerste vogels lieten zich horen. Tijdens de boottocht zag je het licht veranderen van koel, naar warm, naar 'gewoon' daglicht. Het pontje liet zich meevoeren op de stroom, de motor uit. Je hoorde alleen de vogels en de uitleg van de altijd even enthousiaste verteller Hans Kool. Ook iemand die aan het begin van de tocht nog een totale leek wat vogels betreft was, zal nooit meer het alles overstemmende geluid van het winterkoninkje vergeten. De rollende r van winterrrrrkoninkje in zijn melodietje als geheugensteuntje. Een ware belevenis die naar meer smaakt. Volgend jaar weer!

April 2014

Vlieland

vuurtoren vlieland

Meer foto's

Vlieland is het enige Waddeneiland waar ik nog niet was geweest. Onterecht, want het is een fantastisch mooi eiland: het wad, een superbreed Noordzeestrand, uitgestrekt duinen, bossen, de Kroon’s polder en Vlieland Oost, het enige dorpje van het eiland. En dat alles op loop- of fiets afstand van Doniastate. Een rustig hotel midden in het bos, ideaal om ’s morgens vroeg al op pad te gaan en te genieten van het vogelkoor en het mooie licht.

brandganzen

Meer foto's

Een excursie naar de Kroon’s polder is beslist een aanrader. Vanaf de dijk heb je een mooi overzicht, maar met een excursie loop je er dwars doorheen. Je moet alleen niet bang zijn om met je blote voeten door het slik te lopen en oppassen voor de harige rups van de bastaardsatijnvlinder. Onze gids, boswachter Pieter Schaper, kan enorm boeiend vertellen over alles wat met de Kroon’s polder te maken heeft Hij wijst je op details die je anders over het hoofd zou zien.  Hoe bijzonder het bijvoorbeeld is dat de aalscholvers op Vlieland op de grond broeden. Op de eilandjes bouwen ze terpachtige nesten. Zo loopt hun nest geen gevaar bij een hogere waterstand.

bergeend

Meer foto's

’s Morgens kun je de zon zien opkomen boven het wad. Tenminste, als het weer meezit. Maar altijd kun je er genieten van al die honderden vogels en hun ‘waddenconcert’. Al die steltlopertjes zijn lastig van elkaar te onderscheiden. De Wadvogel app van vogelbescherming helpt je erbij, samen met een goede verrekijker.

els

Meer foto's

De lente loopt op Vlieland minstens een week achter vergeleken met het midden van het land, maar is ook hier dit jaar uitbundig. Mooi, al dat jonge groen. En opvallend veel vlinders dit jaar. Ze fladderen voortdurend om je heen. Heel mooi is de kleine vuurvlinder.

Paaseieren zoeken

eieren zoeken

Meer foto's

Boerderij Nieuw Slagmaat ligt op de grens van Utrecht, Houten en Bunnik vlak bij fort Vechten op een historische plek. De Romeinen hadden er al boomgaarden. Het is een traditioneel gemengd bedrijf in een modern jasje en dat laten ze graag zien aan het publiek: 'Wij vinden het erg belangrijk dat kinderen kunnen ontdekken waar hun voedsel vandaan komt en dat ze kunnen onderzoeken wat er leeft en groeit op de boerderij.' Op paaszaterdag organiseerde Nieuw Slagmaat de gezinsactiviteit Paaseieren zoeken en dat trok veel bezoekers. Enthousiast speurden de kinderen naar de chocolade-eieren en de letters voor het juiste antwoord op de paaspuzzelprijsvraag. Zo maken ze spelenderwijs kennis met het boerenbedrijf en de dieren die er wonen. Ook interessant: zelf de kunstkoe melken. En na afloop lekker in het zonnetje wat drinken en spelen op het erf.

 

April 2014

Kinderfestijn in de Buitenwereld

natuurspeurtocht NME Houten

Meer foto's / nog meer foto's

Het Kinderfestijn in de Buitenwereld had geen mooiere dag kunnen wensen. Het was zaterdag 12 april geweldig weer voor een buitenactiviteit. De Houtense kinderen waren massaal naar de kinderboerderij gekomen om te genieten van alle activiteiten die diverse organisaties met de inzet van veel vrijwilligers hadden klaargezet. En genieten dat deden ze.

Lammetjes en bloesem op Nieuw Slagmaat

boerderij Nieuw Slagmaat

Meer foto's

Het idee was om langs de Kromme Rijn te fotograferen in de buurt van Utrecht waar ik om half tien moest zijn voor een workshop. Maar aan het eind van het Fectiopad door Nieuw Wulven kon ik het al niet laten om een foto te maken van de Runnerburgersloot met op de voorgrond het mooie geel van koolzaad en de roze ochtendlucht spiegelend in het water. Een te mooi plaatje om zomaar aan voorbij te gaan. Vervolgens bleef ik bij boerderij Nieuw Slagmaat steken. De fruitbomen aan de Marsdijk stonden volop in bloei. En bloesem is maar kort op zijn mooist. Nieuw Slagmaat is een kleinschalig gemengd bedrijf met respect voor de natuur. Het fruit wordt op een milieubewuste wijze geteeld. Nestkastjes in allerlei soorten en maten zorgen dat er genoeg vogels zijn om de voor de gewassen schadelijke beestjes te verorberen. De bloempotjes met stro erin die je her en der in de boomgaard ziet hangen trekken oorwurmen aan en die smullen van de luizen. De Romeinen hadden aan de fortweg al hun boomgaarden en akkers om de soldaten die gelegerd waren in fort Fectio van voedsel te voorzien. Mooi om te zien hoe heden en verleden met elkaar verweven zijn.

Maart 2014

Lenteochtend op Amelisweerd

Amelisweerd

Meer foto's

Maart is uitzonderlijk mooi en warm. Vandaag wordt het misschien de warmste dag ooit in maart. Voor mooie foto's moet je vroeg op pad. Later op de dag is het licht op dit moment niet mooi en de lucht nevelig. Er schijnt veel woestijnzand in de lucht te zitten. Voor zonsopkomst vind ik bij Oud Amelisweerd een mooie locatie om de zonsopkomst vast te leggen. Langs het jaagpad van de Kromme Rijn loop ik naar Nieuw Amelisweerd en geniet ik van het mooie warme licht en alle vogelgeluidjes. Terug door het bos hoop ik op mooie stinzeplanten. Maar eerst word ik verrast door twee reebokken die hun territorium bevechten. De bosanemoontjes bloeien, maar de meeste bloemblaadjes zijn nog dicht. De gulden boterbloem, een zeldzame bosplant, komt op veel plaatsen in Amelisweerd voor. Dan wordt mijn blik getrokken door twee eekhoorntjes die elkaar achterna zitten. Een prachtig gezicht. Helaas had ik mijn macrolens bij de hand en niet de tele. Dat is lastig fotograferen door al die takjes heen, maar een mooi gezicht was het wel. Mijn dag kan niet meer stuk.

Excursie Oostbroek

gids Utrechts landschap

Meer foto's

Een excursie is een mooie manier om in korte tijd veel te leren over de natuur en de cultuurhistorische achtergrond van een landschap. Je komt ook op plekken waar je anders niet mag komen. Hans, gids van het Utrechts Landschap,  kan niet alleen geweldig enthousiasmerend vertellen over de geschiedenis van landgoed Oostbroek, maar laat je die ook zien. Dat de bomen hier zo hoog zijn, gemakkelijk 30 meter, komt door de  voedzame rivierklei. De rietkragen in het weiland laten zien waar de rivier stroomde. Die kale plekken bij de bomen blijken de rustplek van reeën te zijn. Wat je bij een voorjaarswandeling niet zou verwachten zijn paddenstoelen. Maar als je er op let staat het er nog vol mee. Andrew kan je hier alles over vertellen. Zo leer je nieuwe soorten kennen als judasoor en de houtskoolzwam. Aan het eind van de wandeling wijst Hans je op de maretak die groeit op boompjes langs het pad naar het winkeltje van het Utrechts Landschap. En als toefje op de slagroom vliegt op dat moment een appelvink over met zijn kenmerkende snelle golvende vlucht.

Februari 2014

Vroege lente

bloesem

Meer foto's

De winter heeft zich nauwelijks laten zien en het lijkt er niet op dat dit nog gaat gebeuren. De sneeuwklokjes in de Sneeuwklokjeslaan  van Nieuw Amelisweerd staan in volle bloei. De elzenkatjes zijn bijna uitgebloeid. Overal in het bos staan kleine en grotere plukken sneeuwklokjes. De vogels denken echt dat de lente al is begonnen. Twee spechten zitten achter elkaar aan. Prachtig om te zien. Het boomklevertje laat zich luidkeels horen, net als de zanglijster. Lente laat de kracht van de natuur zien en je wordt er helemaal vrolijk van.

Januari 2014

Eén dag winter

meerkoet

meer foto's


De laatste dag van de maand januari en eindelijk begint het een beetje op winter te lijken. Niet zoals in het Noorden van het land met sneeuw, maar wel een heel dun laagje ijs op de Imkersplas. De vogels hebben al lang de lente in hun kop. Je hoort het aan hun zang en ziet het aan hun gedrag. De futen beginnen elkaar al het hof te maken. Geweldig hoe je in Houten vanuit elk huis in no-time midden in de natuur zit. ‘Het groen omarmd’ heet het boekje waarin Robert Derks, die een grote rol speelde bij het ontwerp van Houten Groeikern en Houten Vinex, in woord en beeld laat zien hoe de ontwerpers letterlijk het landschap binnen sloten. Je kunt een wandeling van al gauw een paar uur maken door de waterrijke groenzone van Houten Groeikern die de wijken met elkaar verbindt. Onderweg hoor en zie je heel veel soorten vogels die je niet zou verwachten in woonwijken. Je kunt er zomaar een ontmoeting hebben met een boomkruipertje of een krakeend. En als het echt winter is fourageren in de besrijke inheemse struiken talloze pestvogels. Maar de winter duurde helaas maar één dag.  

Wandeling in de mist

Amelisweerd

Meer foto's

Januari begon heel zacht en echt winter wil het nog niet worden. Zelfs de boterbloem bloeit nog in januari. Eind januari is het vooral grijs, nat en koud. Maar als je het goede moment van de dag afwacht, blijkt het toch prachtig wandelweer. Even lekker buiten, genieten van het gevarieerde landschap van Amelisweerd.

 

Nieuwjaarswandeling Nieuw Wulven

Herman Geerdes

Meer foto's

De Nieuwjaarswandeling van de Milieu Werkgroep Houten in Nieuw Wulven is inmiddels een traditie geworden. Dit jaar vond hij al weer voor de zesde keer plaats. Nieuw Wulven is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied waar veel vogelsoorten het naar hun zin hebben. Onlangs werd zelfs een roerdomp gesignaleerd. Ook goed nieuws: Wethouder Herman Geerdes die dit jaar door de MWH was uitgenodigd wist te vertellen dat de financiën voor het onderhoud van Nieuw Wulven voor de komende 5 jaar zijn veilig gesteld. Jurre de Vos, boswachter van Staatsbosbeheer, gaf een toelichting op het onderhoud dat de komende tijd zal plaats vinden. Een van de werkzaamheden is het verbeteren van de paden zodat ze ook bij nat weer begaanbaar blijven.  Dick, lid van de MWH, vertelde  aan de hand van een grondmonster klei  wat de functie is van riet bij het verbeteren van de kleigrond zodat er ook bomen kunnen wortelen.

nieuwjaarskaart

© Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

Januari 2014

Nieuwjaarswandeling Wulven

Wandeling in de mist

Een dag winter

Februari 2014

Vroege lente

Maart 2014

Excursie Oostbroek

Lenteochtend op Amelisweerd

April 2014

Bloesem op Nieuw Slagmaat

Kinderfestijn in Buitenwereld

Paaseieren zoeken

Vlieland

Mei 2014

Vroege Vogelvaart

Juni 2014

Linielanding

Open dag Nieuw Slagmaat

Juli 2014

Delft ontdekken

Augustus 2014

Vroege ochtend

Zonnepanelen

September 2014

Appelplukdag

Oktober 2014

Kinderactiviteit NME

Innovatiefste boerin Europa

pompoenplukdag

Langbroekerdijk

November 2014

Twentse hoevenlandschap

's-Graveland

Cotlandenpad

December 2014

Levende kerststal

Teutoburger Wald

Blog 2013

Archief t/m juni 2013